Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2016

  Britter vill ner till dansk nivå

  Danmark kan komma att stå modell när Storbritannien vill minska användningen av antibiotika, uppger danska branschorganisationen Landbrug och Fødevarer.

  FOTO: Torbjörn Esping, Torbjorn Espin

  I onsdags togs frågan upp i det brittiska parlamentet och nu ska det göras en utredning om hur användningen av antibiotika ska kunna minskas i animalieproduktionen. Det föreslås att Storbritannien ska titta på hur danskarna arbetar för att minska användningen.

  I Danmark noterar man det brittiska intresset med stolthet:

  ”Det är roligt att våra fina resultat inte bara uppmärksammas i utlandet utan att man också rent faktiskt försöker lära av vårt målinriktade arbete med att använda mindre antibiotika”, säger Erik Larsen, Landbrug och Fødevarer i ett pressutskick.

  Under 50 milligram

  Målet med utredningen är att minska användningen av antibiotika till dansk nivå, det vill säga under 50 milligram antibiotika per kilo djurkropp.

  De senaste siffrorna är från 2014 oh då låg Storbritannien på 62. Det kan jämföras med Norges 3 milligram, Islands 5 milligram och Sveriges 12 milligram per kilo djurkropp, som är de lägsta i Europa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen