Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari

  Bristande hygien på Kravslakterier

  Bristande hygienrutiner och slaktrester som förvaras i öppna kar. I ett nytt program visar Uppdrag Granskning att Krav-certifierade slakterier har större problem med livsmedelssäkerheten än många andra slakterier.

   På ett av slakterierna hittar Uppdrag granskning en öppen behållare med slaktrester i form av skinndelar, när de är där för att intervjua företrädare för företaget.
  På ett av slakterierna hittar Uppdrag granskning en öppen behållare med slaktrester i form av skinndelar, när de är där för att intervjua företrädare för företaget. FOTO: SVT

  Slakteriföreträdarna som intervjuas i programmet är tre till antalet, och tillhör några av branschens mindre och mellanstora aktörer.

  Ett av dessa är Ello i Lammhult, som slaktar ungefär 16 000 djur om året, och som Krav-certifierades så sent som i mars förra året. Granskningen bygger till stora delar på offentliga uppgifter, som tidigare har varit omskrivna i bland annat ATL. Nytt är i stället att Uppdrag granskning har analyserat fallen och satt dem i ett större sammanhang och visar att av 134 förelägganden de senaste tre åren har 90 gått till Kravcertifierade slakterier. Ello i Lammhult toppar listan över slakterier med flest antal förelägganden, vilket alltså innebär att företaget har fått ett antal anmärkningar som ändå inte har åtgärdats.

  I programmet lyfts bland annat anmärkningar som:

  ”Flera knivar var mycket orena under pågående slakt.”

  Och att dessa var ”Täckta av en mycket tjock grön-brun hinna på både knivblad och handtag”.

  Varannan dag under en månads tid hittades också avföring på slaktkropparna, något som absolut inte ska förekomma och som kan vara direkt farligt för konsumenten.

   Det går inte många dagar mellan anmärkningarna på ett av slakterierna.
  Det går inte många dagar mellan anmärkningarna på ett av slakterierna. FOTO: SVT

  ”Mycket har förbättras”

  Ellos vd Jonas Malmsten säger till ATL och Uppdrag granskning att företaget nu har rekryterat för att få till en bättre styrning i slakteriet. Avvikelserna som granskningen bygger på, inträffade enligt Jonas Malmsten i första hand under 2019, innan han själv kom in i bilden. Mycket ska också ha förbättrats sedan dess, enligt företagets vd. Det gör att han i dag känner sig trygg med kötthanteringen.

  Vad gick fel 2019?

  – Man har haft problem med ledarskap och ansvarsfrågorna, och vi har fått göra en kulturresa där vi jobbat med förbättringar, säger slakteriets vd Jonas Malmsten.

  Vad menar du med kulturresa?

  – Att vi ska vara transparent som företag och alltid jobba för att göra rätt.

  Hur kan det inträffa att man använder en smutsig kniv?

  – Det har varit otydligt, och vi har gjort vissa personalförändringar där viss inhyrd personal har fått sluta på företaget.

  Det är brist på slaktare i Sverige. Spelar detta in?

  – På lång sikt kan det spela in, det gör att alla slakterier måste internutbilda. Det kan också skapa brister i den språkliga kommunikationen men det är ingen ursäkt. Arbetsinstruktionerna är tydliga, och vi går alltid igenom rutinerna på ett språk som medarbetaren förstår, säger Jonas Malmsten

  Tar frågan på största allvar

  Kravs vd, Anita Falkenek, säger i programmet och till ATL att Kravs kontroller inte omfattar hygien och livsmedelssäkerhet i själva slakteri- och styckdelen, eftersom den är den samma för all typ av kötthantering.

  Hon säger att Krav tar frågan på största allvar och nu diskuterar nu om Krav måste skärpa sina kontrollfunktioner på något sätt. Dit hör bland annat frågan om kameraövervakning i djurhanteringen.

  – Vi vill också skapa en ny digital plattform med andra aktörer i branschen där vi kan samla dokument från den offentliga kontroll som görs på ett praktiskt och rättssäkert sätt. Det är en diskussion som nu förs i branschen.

  MER OM UPPDRAG GRANSKNING, KRAV OCH LRF:Misskötsel hos förtroendevalda inom LRFLedare: ”Fungerar LRF:s lokala demokrati?”Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bildUppdrag granskning: ”Krav undviker eller förvränger viktiga fakta”Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”Kritiserat Krav-slakteri stoppar slaktenLedare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringenKravbönder: ”Liten klick gör stor skada”

  Fakta: Granskningen i korthet

  Av 134 förelägganden de senaste tre åren har 90 gått till Kravcertifierade slakterier. Det betyder dock inte per automatik att det är brister på kravköttlådorna, som lämnar slakterierna. Ello i Lammhult är det företag som har fått flest förelägganden, enligt granskningen.

  På ett annat av slakterierna anmärks det på att det ligger slaktrester utomhus. Uppdrag granskning hittar en öppen behållare med slaktrester i form av skinn. Detta ska normalt inte förekomma, enligt slakteriets vd, eftersom det ytterst handlar om en smittskyddsfråga.

  Flera av slakterierna beskrivs också som gårdsslakterier, varav ett har haft problem med avföring på slaktkropparna samt felmärkningar där älgkött har märkts som nötkött, och häst- och älgkött har fått Kravstämpel.

  Ett annat slakteri fick ett vite på 60 000 kronor så sent som 2018, enligt UG.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Sören Andersson/TT

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen