Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 maj 2018

  Bristen på regn skapar osäkerhet kring skörden

  Årets maj blev på många platser i Sverige den varmaste maj-månaden genom tiderna. Även om det kommer regn nästa vecka så spår experter på en skördeminskning med upp till 20 procent.

   Det är fortfarande extremt torrt i stora delar av landet.
  Det är fortfarande extremt torrt i stora delar av landet. FOTO: Alexander Weimar

  Sol och värme över Sverige sätter press på jordbruket. Bristen på regn har varit stor i hela maj och på flera håll i landet har eldningsförbud införts. Torkan leder till osäkerhet kring storleken på årets spannmålsskörd.

  – Med varje dag som går utan regn så blir det mindre skörd. Om det kommer regn nästa vecka så kommer skördeminskningen ändå vara mellan 10–20 procent, dröjer det ytterligare en vecka så kan det bli uppemot 15–25 procent. Det är kombinationen mellan torkan och värmen som är problematisk, säger Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder.

  Torrt i hela världen

  Men det är inte bara svenska bönder som är oroliga över vädret. Vädret har ställt till med problem i resten av Europa och världen. Detta gör att priset för spannmål är högt men många svenska odlare är osäkra på hur mycket de kommer kunna producera själva och avvaktar därför med att sälja.

  – Det är inte bara Sverige som har torka utan även Ryssland, Danmark och Baltikum. Det finns en stor oro kring hur skörden kommer bli i hela Europa vilket gör att priserna har gått upp. Det finns en risk att även om det kommer regn inom de närmaste dagarna så kan det redan vara försent för att få en normal skörd, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

  Även om det kan vara svårt att i nuläget bedöma hur stor skörden kommer bli så finns det många anledningar att sälja.

  – Priserna är relativt till de fem senaste åren höga just nu och det bör man ta vara på. Mitt råd är att sälja av en del av skörden nu när priset är så pass högt även om det kan vara svårt att veta hur stor skörd man kommer få. Skulle det regna mycket i juni så kommer priserna sjunka och då kan det kännas dumt att inte utnyttjat det relativt höga priset. Även kronan svag just nu vilket kan ändras till hösten så det är ännu en anledning att sälja en del av skörden nu, säger Per-Arne Gustafsson.

  ”Blev tagna på sängen”

  Även vallskörden påverkas av värmen och torkan. Gräset och vallen har mognat rekordsnabbt.

  – Vi blev lite tagna på sängen. Eftersom det var så blött i höstas och vintras så trodde man att fukten skulle ligga kvar i backen men så blev det inte. När det väl är såhär varmt och soligt utan regn en lång period så går det snabbt. Det finns en stor risk att gräset och vallen blir förvuxet, säger Hans Lindberg, produktionsrådgivare på Växa Sverige i Bollnäs.

  Kan bli foderbrist

  I stora delar av landet har inte skörden satt i gång än. I Hälsingland påbörjas skörden den här veckan och norrut kanske det dröjer ännu en vecka till, Men det torra vädret gör att många gårdar flaggar för en foderbrist i höst.

  – Det är lite för tidigt att svara på om det blir foderbrist men många gårdar har skördat mycket tidigare i år och det torra vädret har påverkat avkastningen. Det är många som fick en normalskörd men som nu oroar sig över andra skörden och att det finns en risk att den blir låg om det inte kommer regn, säger Hans Lindberg.

  Vad kan man då göra?

  – Mitt råd är att skörda så fort gräset har mognat, det vill säga i begynnande axgång. Det är bättre att slå av nu och ta det man har även om man är orolig för mängden. Så som tiodagarsprognosen ser ut just nu är det inte mycket regn på ingång och då är det bättre att slå av nu och satsa på den andra skörden, säger Hans Lindberg.

  LÄS OCKSÅ: Nedslag i vårbruket – från söder till norrLÄS OCKSÅ: Värme och torka slår hårt mot danska bönder

  Priserna för vete

  Enligt Euronext-börsen ligger vete på 181,50 euro per ton för september 2018.

  Det aktuella priset för Brödvete Sverige-Export ligger på 1653 kronor per ton.

  Relaterade artiklar

  Till toppen