Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars

  Brist på unghöns anstränger äggbranschen

  Det räcker med ägg i påsk men kärvare blir det längre fram i vår. Det finns för få unghöns och importerade kläckägg motar bara delvis bristen. Samtidigt höjs kritiska röster om branschens sårbarhet.

  Så fort äggproducenten Michael Liedberg i Vara fick höra talas om första utbrottet av fågelinfluensa såg han till att beställa unghöns för två år framåt.

  Men alla lantbrukare har inte haft samma möjlighet.

  – Det finns stall som står tomma i Sverige i dag där producenten inte fått tag på höns att sätta in. De blir utan inkomst i flera månader, säger han.

   Michael Liedberg har 80 000 höns på sin gård.
  Michael Liedberg har 80 000 höns på sin gård. FOTO: Carla Karlsson

  Hittills har 750 000 unghöns fått avlivas på grund av viruset, och det är dessa djur som äggbranschen nu försöker ersätta så snabbt och säkert som möjligt.

  Jordbruksverket bestämde nyligen, i samråd med Statens veterinärmedicinska anstalt, att godkänna ett företags import av ett större antal danska kläckägg för att kunna föda upp unghöns i Sverige.

  – Det hjälper till vid viss del, men kläckerierna har ju bara de platserna som de har. Så lite flaskhalsar blir det, säger Marie Löneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg.

  – Jag tror att vi behöver det här året innan vi är i full produktion igen, fortsätter hon.

  ”Väldigt sårbart”

  I Sverige har nu sex värphönsanläggningar drabbats. Störningarna på marknaden har blivit stora eftersom en stor gård fick in smittan. Gården har en marknadsandel på 16 procent av alla frigående ägg, men har fått avliva 1,2 miljoner värphöns och även hela sin unghönsuppfödning. Michael Liedberg känner med den drabbade gården, men är samtidigt bekymrad över de stora effekterna av att en enda gård drabbats.

  – Det blir väldigt sårbart och jag är förundrad över att Svenska Ägg inte ser några risker i det. De verkar bekymmerslösa och då tar man inte ansvar för sin näring menar jag, säger Michael Liedberg som har 80 000 höns på sin gård.

  Han skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet om sårbarheten i svenska äggbranschen tillsammans med äggproducenterna Lars Haraldsson och Erik Martinsson. Frågan har också lyfts på Land Lantbruks ledarsida. Men Svenska Ägg håller inte med om kritiken.

  – Svenska Ägg har stora och små medlemmar. Om en stor producent drabbas då avlivas fler höns, men blir det många utbrott så blir det också många höns. Det är inte storleken som gör att man drabbas det är viruset. När det gäller frågan om risker överlåter jag det tyckandet till myndigheterna, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

   Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetledare Svenska ägg.
  Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetledare Svenska ägg. FOTO: Svenska Ägg

  Klarar påsken

  Samtidigt står påskveckan inför dörren och den klaras av utan äggbrist. Men värre väntas det bli i april och maj när det kan bli svårare att fylla på i butikshyllorna, enligt Svenska Ägg.

  Hur mycket bristen kan innebära höjda äggpriser är nästa fråga. Avräkningspriserna har ökat något och packeriernas priser till handeln tog ett kliv upp för ett par veckor sedan, enligt Jordbruksverkets senaste statistik.

  Men Michael Liedberg, som packar och säljer sina ägg under eget varumärke tycker inte att det gått att höja priserna gentemot handeln än.

  – Vi är ju riskföretag och behöver en skälig ersättning. Men det är ingen producent som har fått ut mycket högre äggpriser trots det här läget, hävdar han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen