Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 april

  Brist på personal i trädgårdsodlingen hotar skörden

  Redan före coronakrisen var det svårt att hitta personal till trädgårdsnäringen. Med stängda gränser och ökad produktion i växthusen börjar personalläget bli kritiskt.

   Med stängda gränser och ökad produktion i växthusen börjar personalläget bli kritisk. Arkivbild.
  Med stängda gränser och ökad produktion i växthusen börjar personalläget bli kritisk. Arkivbild. FOTO: Gaetan Bally/TT

  Årets första gurkor skördades redan i februari. Då handlade det om något kilo per kvadratmeter men allteftersom ljuset kommer, ökar skörden.

  – Nu är vi uppe i tre kilo per kvadratmeter. I vår kan det som mest handla om 4–5 kilo under de jobbigaste veckorna. Då har också plantorna hunnit växa sig buskigare och större och varje kilo som skördas tar längre tid, säger Mats Rudqvist, som äger tre hektar gurkplantering i Rudqvist Driveri, utanför Helsingborg.

  Totalt producerar de cirka 2 000 ton slanggurka per år.

  Mer personal

  När intensiteten ökar krävs mer personal i växthuset. Just nu har Mats Rudqvist skolungdomar och pensionärer som extraknäcker några timmar per dag, utöver säsongspersonalen. Han räknar ihop dem till uppskattningsvis tio heltider. Egentligen skulle han behöva 15–16 personer i arbetsstyrkan.

  – Vi väntar på fyra personer från Ukraina och fyra stycken från Ryssland som har färdiga tillstånd. Gränserna är stängda till följd av coronakrisen och vi vet inte när de kommer. Likadant gäller i Rumänien där folk på väg hit blev stoppade på flygplatsen förra helgen, säger Mats Rudqvist.

  Snart är det påsklov och då kommer fler skolungdomar kunna jobba. Men efter påsk blir personalläget kärvare igen.

  – Än så länge har personalsituationen inte påverkat produktionen men risken är att den kommer att börja göra det eftersom plantsskötseln har fått stå tillbaka nu när i är så få, säger Mats Rudqvist.

  Tomater behöver ungefär åtta veckor från plantering till skörd. Även om vissa odlare börjat skörda så smått väntas den första omgången plockas i veckan eller nästa. Också här söker odlarna medarbetare med ljus och lykta.

  – Personalläget är ovisst. Nu har vi en del folk sedan tidigare så än så länge är vi i fas men när säsongen drar i gång på allvar kommer vi att behöva totalt tolv personer, säger Ingvar Petersson på Haga Produkter, som har 2,5 hektar växthus.

  Fastnat i hemländerna

  Tanken är att säsongsarbetarna skulle börja komma i mitten av april och sedan bli fler allteftersom behovet av plockare ökar. Praktikanter och säsongsarbetare ser dock ut att ha fastnat i sina hemländer.

  Vad händer om det inte blir någon lösning på personalfrågan?

  – Det vill jag inte ens tänka på. Som läget är nu innebär det att vi kommer att få jobba fler timmar men det finns ju en gräns för hur länge det håller. Nu när folk blir permitterade i Sverige kanske det går att få in nytt folk, säger Ingvar Petersson.

  Glenn Ericsson på Hoffrekullens Handelsträdgård utanför Kungälv odlar specialtomater som ligger några veckor senare i skörd.

  Han har genom arbetsförmedlingen och projektet ”Mer mat, fler jobb” fått in sex personer från Afghanistan som arbetar i växthuset sedan ett par månader tillbaka. Han väntade också ytterligare två säsongsanställda från Ukraina som inte kommer på grund av coronarestriktionerna.

  – Jag hoppas att de kommer senare i vår, någon gång måste de ju öppna gränserna. Jag är jätteglad för att jag har fått personalen från arbetsförmedlingen. Annars hade jag stått helt utan folk och då hade det gått riktigt illa, säger Glenn Ericsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen