Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 december 2020

  Brexitavtal slöts på julafton: ”En lättnadens dag”

  EU och Storbritannien enades på julafton om ett omfattande handels- och samarbetsavtal som ska träda i kraft på nyårsdagen.

  – I dag är en lättnadens dag, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

   Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tummen upp efter att de båda parterna kommit överens om ett handelsavtal.
  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tummen upp efter att de båda parterna kommit överens om ett handelsavtal. FOTO: Isabel Infantes/Pa Photos/TT

  Trots att såväl den brittiska regeringen som brittiska medier har proklamerat stora segrar för Storbritanniens linje sedan avtalet slöts, uppges de flesta EU-länderna vara nöjda. De anser att EU:s förhandlare lyckades nå förvånansvärt nära det förhandlingsmandat som EU-länderna gav dem.

  På några områden var slutresultatet en liten bit från målet. Dessa områden var rättvis konkurrens, de sociala trygghetssystemen och transporter (lite mer brittiskt cabotage inom EU), uppgav EU-källor.

  Båda parter har dock lovat upprätthålla rättvis konkurrens utan regeldumpning eller stora statsstöd.

  – Det var värt att kämpa för ett avtal. Nu har vi en rättvis och balanserad överenskommelse med Storbritannien. Den kommer att skydda våra europeiska intressen och säkerställa rättvis konkurrens, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens.

  Brittiske premiärministern Boris Johnson sade vid en presskonferens att Storbritannien nu hade slutit ett Kanada-liknande frihandelsavtal, värt 660 miljarder pund per år.

  Brittiska företag och exportörer kan nu handla med EU som tidigare, eller till och med mer än tidigare, sade han.

  – Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra lagar och vårt öde, sade Boris Johnson och fortsatte:

  – Att återvinna vår frihet är en fantastisk sak, men det är hur vi använder friheten som är avgörande.

  EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade vid EU:s presskonferens att även om avtalet är omfattande blir det avsevärt mindre gynnsamt för Storbritannien än EU-medlemskap. Två separata regelsystem kommer att skapa hinder för handel och gränsöverskridande utbyte, menade han.

  – I dag är en lättnadens dag, men med en anstrykning av sorgsenhet när vi jämför det som var med det som ligger framför oss, sade Michel Barnier.

  Fri rörlighet upphör

  Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion från nyår. Fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer upphör. Det nya avtalet slopar dock tullar och kvoter på varor och tjänster, förutsatt att varorna följer ursprungsregler och genomgår tullformaliteter. Även områden som investeringar, fiske, dataskydd och samordning av socialförsäkringar omfattas av avtalet.

  Tullar och kvoter kan dock komma att införas i framtiden. EU har krävt att avtalet innehåller en mekanism för att EU ska kunna strypa Storbritanniens tillgång till inre marknaden. Det ska ske om brittisk lagstiftning börjar avvika så mycket från EU:s att det ger brittiska företag avsevärda konkurrensfördelar.

   En annonstavla nära gränsen mellan Nordirland och Irland föreslår ett enat Irlands som ett alternativ till brexit.
  En annonstavla nära gränsen mellan Nordirland och Irland föreslår ett enat Irlands som ett alternativ till brexit. FOTO: Brian Lawless/AP/TT

  Den rättvisa konkurrensen ska gälla områden som statsstöd, miljöskydd, klimatförändring, koldioxidprissättning, arbetsmarknad och skattetransparens. Ett bindande system för tvistelösning införs om den ena parten anser att konkurrens förs på ett orättvist sätt. Enskilda EU-företag kan antingen klaga i brittisk domstol eller gå till EU-kommissionen, som då undersöker om konkurrensen snedvrids ”avsevärt”.

  – Vi har starka åtgärder som kan vidtas om ena parten inte följer reglerna, sade Ursula von der Leyen.

  Den sista svåra delen i förhandlingarna – fisket – krävde en nattmangling som fortsatte in på julaftonens eftermiddag. Till slut enades parterna om att EU-fiskare ska minska sin fångst i brittiska vatten med 25 procent under en övergångsperiod på fem och ett halvt år.

  Därefter vidtar nya förhandlingar. Men EU kan då införa tullar och andra motåtgärder mot Storbritannien om tillträdet för EU-fiskare minskar.

  Inom forskning har Storbritannien valt att fortsätta delta i EU:s program Horizon Europe. Däremot vill Storbritannien inte delta i studentutbytet Erasmus, eller samarbeta inom utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.

  Hela avtalet ska ses över vart fjärde år. I princip kan allt ifrågasättas

  EU-länderna ska under måndagen starta proceduren för att godkänna Brexitavtalet för att det sedan ska kunna tillämpas provisoriskt fram till den 28 februari. Inget extra ministermöte är inkallat, utan det sker genom en skriftlig procedur.

  På tisdag-onsdag väntas EU-länderna underteckna avtalet.

  Inget EU-land har ännu framför några allvarliga invändningar, enligt EU-källor.

  Brittiska underhuset väntas rösta på onsdag.

  För den fullständiga ratificeringen på EU-sidan krävs att Europaparlamentet röstar. Det ska ske före slutet av februari.

  På juldagen föreslog EU-kommissionen att skapa en Brexitfond på 5 miljarder euro för hjälp till omställning för företag och branscher i EU som skadas av den nya relationen med Storbritannien.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen