Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 januari

  Brexit är inte över

  Skilsmässan trädde i kraft den första januari, men EU och Storbritannien har fortfarande delad vårdnad.

  2020 var ett år med dramatiska händelser och enorma förändringar. För den som sökte trygghet i kontinuitet och rutiner var Brexitläget ett välkommet avbrott från kaoset. Förhandlingarna om vilka villkor som skulle gälla när Storbritannien lämnade EU:s inre marknad och tullunion den första januari 2021 var déjà vu på loop. Alla möten var avgörande, alla möten slutade med att det vid närmare eftertanke var nästa möte som var avgörande. Tills julafton då parterna lyckades bryta den ständiga upprepningen och gjorde en omvänd ”Måndag hela veckan” där det lyckliga slutet var att huvudpersonerna slipper se varandra igen. Eller åtminstone tills den översyn som ska ske vart femte år.

  Utan ett avtal i sista minuten hade tullar införts på varor handlade mellan EU och Storbritannien. Så det kunde varit värre. Men tullar är inte det enda som komplicerar livet för exporterande näringar. För livsmedel och livdjur införs krav på kontroller och pappersexercis som tar tid och pengar. Det gäller förstås för handel åt båda hållen. Men det faktum att EU införde kraven för produkter från Storbritannien från dag ett, och Storbritannien fasar in motsvarande regelverk senare i år säger något om vem som är mest beroende av att kunna köpa varor av vem.

  De mest övertygade brexitörerna kanske anser att den akuta smörgåsbrist som uppstod i en brittisk dagligvarukedjas butiker i Paris efter årsskiftet är ett bevis på motsatsen. Men det var knappast en situation som fick fransmännen att omvärdera sin hårdnackade inställning i den fiskefråga som nästan sköt hela avtalet i sank. Enligt trovärdiga källor så är det inte svårt att hitta annan mat i Frankrike.

  För brittiska odlare av utsädespotatis hade det kanske kunnat vara värre, men det är illa nog. Smittrisken gör att EU ställer särskilda krav på import och avtalet innehåller inga undantag eller garantier för brittiska knölar. Det är bara en av en mängd utestående frågor som återstår att lösa om det inte ska bli stadigt svårare för parterna att handla av varandra. Skilsmässan må vara klar, men parterna har fortfarande delad vårdnad om en massa företag och branscher.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen