Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 april

  Bredare stöd till biogas i budgeten

  När regeringen på måndag presenterar vårbudgeten finns ett utökat stöd till biogas med.

   Regeringen lägger in 270 miljoner kronor för att stärka biogasproduktionen i landet.
  Regeringen lägger in 270 miljoner kronor för att stärka biogasproduktionen i landet. FOTO: Rickard Nilsson

  I vårändringsbudgeten för 2018 kommer regeringen att föreslå ett breddat stöd till biogas. I och med det skulle det även omfatta biogas från matavfall och slam.

  För att genomföra detta avsätter regeringen 270 miljoner kronor under 2018.

  ”Biogas gjort på restprodukter och avfall har en väldigt hög miljöprestanda och är viktig för omställningen till fossilfritt” säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande där han också menar att näringsämnena kan återanvändas i jordbruket.

  Ökad import

  I pressmeddelandet pekar man också på att importen av biogas från framför allt Danmark har ökat på grund av Danmarks produktionsstöd och Sveriges konsumtionsstöd. ”Det har lett till att den importerade biogasen är billigare än den svenska och till lönsamhetsproblem för svenska biogasproducenter.”

  ATL TV: De tankar biogas från gårdenATL TV: Slut med gas i JordbergaLÄS OCKSÅ: Dansk biogas golvar den svenskaPREMIUM: Ny boom för biogas

  Läs mer om

  Till toppen