Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars 2019

  Torkskador på vallen kräver snabba åtgärder

  Många vallar tog rejält med stryk i sommarens torka och behöver insådd i vår. Och det är bråttom att agera innan tillväxten kommer i gång.

   Odling med luddvicker, blodklöver och italienskt rajgräs. Just rajgräs är vanligt när vallen ska förbättras.
  Odling med luddvicker, blodklöver och italienskt rajgräs. Just rajgräs är vanligt när vallen ska förbättras. FOTO: Jonatan Jacobson

  Torkan frestade på och gav stora skador i många vallar. Den insådd som gjordes i höstas har inte alltid heller klarat vintern särskilt bra och behoven av insådd är därför ovanligt stora i vår.

  Det viktigaste är nu att bege sig ut på vallen och få en överblick över hur behoven ser ut.

  – Redan i höstas syntes att mycket behövdes sås i och det råder stor osäkerhet om hur det som såddes sent har övervintrat. I nuläget vet vi att många behöver så i, säger Margareta Dahlberg, rådgivare på MD Lantbruksråd.

  Bråttom att komma ut

  Men det kan vara ett tufft arbete och ett bra resultat är inte garanterat.

  – Är vallen riktigt dålig är det väl en sak men är den bara lite halvdan är det svårare att lyckas. Det frö som kommer i jorden ska konkurrera med befintliga grödor och ogräs som redan är etablerat, säger hon.

   Margareta Dahlberg, rådgivare på MD Lantbruksråd.
  Margareta Dahlberg, rådgivare på MD Lantbruksråd. FOTO: Ada Hultberg

  Därför är det bråttom att bege sig ut så fort som möjligt när fälten är körbara och innan tillväxten sätter i gång.

  Vanligast med samma fröblandning

  Det vanligaste är att så i den vallfröblandning som redan finns i vallen.

  – Ska vallen bara förbättras för ett år är rajgräs kanske blandat med perserklöver eller något annat det stora. Se till att så dem så tidigt som möjligt så att du kan ta två skördar på dem, om det är det du planerar, säger Margareta Dahlberg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen