Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juni 2016

  Bråttom att förankra livsmedelsstrategi

  Regeringen säger att det pågår politisk förankring av livsmedelsstrategin. Än så länge verkar de bara förankra med Vänsterpartiet.

  Bild 1/3 FOTO: Frida Jonson
   Håkan Svenneling, Vänsterpartiet.
  Bild 2/3 Håkan Svenneling, Vänsterpartiet. FOTO: Riksdagen
   Jonas Jacobsson Gjörtler, moderaterna.
  Bild 3/3 Jonas Jacobsson Gjörtler, moderaterna. FOTO: Riksdagen

  Förra fredagen var ett möte inplanerat med den nationella dialoggrupp där branscher och intresseorganisationer finns representerade för att diskutera arbetet med livsmedelsstrategin.

  De som skulle vara med förväntade sig att få se något liknande ett utkast till det dokument som utlovats vara färdigt innan Riksdagens sommaruppehåll.

  Ställdes in

  Men mötet ställdes in. Näringsdepartementet hade inte så mycket att visa upp som de hade tänkt sig.

  Först vill de bli klara med det pågående politiska förankringsarbetet i Riksdagen, säger Maja Brännvall, politisk sakkunnig hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

  – Vi vill inte visa upp någonting som sedan radikalt, ja inte radikalt, men som förändras.

  ”Kraftig dialog”

  Det politiska förankringsarbetet har ännu inte nått längre än Vänsterpartiet. Enligt Håkan Svenneling, ansvarig förhandlare för partiet, är man nu inne i den ”interna processen”.

  – Vi kommer inom kort ha en kraftig dialog med regeringen, säger Håkan Svenneling som inte vill gå närmare in på vad Vänsterpartiet fått se, eller när de kommer att ta kontakt med regeringen för att ge sina synpunkter.

  Inte fått se något

  Ska regeringen, som tidigare utlovats, hinna få iväg en proposition innan Riksdagen tar sommarlov den 22 juni blir tiden för förankring hos övriga partier allt kortare. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet eller Kristdemokraterna har inte fått se något material sedan tidigt i våras.

  ATL har inte lyckats nå fram till en företrädare för Sverigedemokraterna för att höra om de involverats i arbetet än.

  – Det är ju problematiskt, för regeringen pratar om bred förankring hela tiden, utan att vi ser några sådana tecken, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, moderat gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet.

  Fler partier

  Även om man bortser från det faktum att landsbygdsministern vid snart sagt varje givet tillfälle lyft fram vikten av en bred politisk uppslutning kring livsmedelsstrategin, måste regeringen få med sig fler partier än Vänsterpartiet för att en proposition ska gå igenom.

  Ingen egen majoritet

  Det rödgröna blocket har ingen egen majoritet.

  Näringsdepartementet är inte längre redo att ge några löften om att propositionen ska vara klar innan Riksdagens sista riktiga arbetsdag innan sommaruppehållet.

  – Vi jobbar på för att hinna det, säger Maja Brännvall.

  Relaterade artiklar

  Till toppen