Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 augusti 2016

  Brasilien vill bräda USA på köttmarknaden

  Brasilien är på god väg att ta USA:s plats och bli världens största producent och exportör av kött under det kommande årtiondet. Det skriver sajten Global Meat News som tagit del av en prognos från den brasilianska regeringen.

   Brasilianska kor.
  Brasilianska kor. FOTO: Istock

  Siffrorna som nyligen släpptes av landets forskningsorgan inom jordbruk Embrapa och det brasilianska Jordbruksverket MAPA visar att köttproduktionen kommer att vara 30,7 procent högre under 2025 och 2026 jämfört med produktionen under 2015 och 2016.

  Kött i volymer

  Köttproduktionen i volym beräknas att öka med 7,8 miljoner ton vilket resulterar i en total produktion på 33,7 miljoner ton. Kycklingproduktionen väntas öka med 34,7 procent, nötkött med 23,3 procent och griskött med 35,1 procent, enligt Global Meat News.

  Kycklingboom i Brasilien

  Den brasilianska regeringen försöker även att lyfta landets fjäderfäproduktion genom att tillåta mer import att tilläggsfoder. Det ska bland annat göras genom att underlätta mer import av majs från USA.

  De brasilianska kycklingproducenterna känner av en brist på vissa varor eftersom de inhemska priserna på majs, soja och ris har stigit kraftigt. I övrigt går den brasilianska kycklingproduktionen på högvarv just nu och landets producenter jagar nya köpare. Bara mellan 2006 och 2015 har kycklingproduktionen ökat från 9,34 miljoner ton till 13,14 miljoner ton, skriver Global Meat News.

  Största exportmarknader

  Brasiliens främsta exportmarknader är Japan, Saudiarabien, Mexiko, EU, Kina och Irak. De senaste sex månaderna har Brasiliens exportvolymer ökat med nästan 14 procent, skriver Global Meat News.

  Relaterade artiklar

  Till toppen