Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2020

  Nytt grönt Sverigeindex visar hur lantbruket har klarat pandemin

  LRF:s nya branschindex visar att lantbruket huvudsakligen har stått pall under pandemin. Men det finns branscher som drar ner snittet.

   Tuff internationell konkurrens drar ner snittet för animalierproduktionsindexet.
  Tuff internationell konkurrens drar ner snittet för animalierproduktionsindexet. FOTO: Kristina Hansén

  När ATL har pratat med lantbrukare och andra branschföreträdare under pandemin, har den allmänna magkänslan hos många av intervjupersonerna varit att lantbruket har klarat sig betydligt bättre än många andra näringar.

  Men nu finns det för första gången siffror som bekräftar den allmänna sanningen.

  Som ATL har rapporterat under våren och sommaren så finns det visserligen flera lantbruksföretag som har tappat en betydande del av sin omsättning. Bland annat på grund av att de har odlat mycket nischgrödor åt restaurangnäringen.

  Men den sammanvägda bilden, som LRF presenterar i sitt index, är ändå att många har stått pall under pandemin.

  – Slutsatsen är att de gröna näringarna har fortsatt att producera i princip som vanligt. Lantbrukare är vana vid att hantera kriser som torka, smittspridning och sjukdomar. Det har de haft stor nytta av för att snabbt lösa nya problem som haltande logistikkedjor och brist på säsongsarbetskraft, säger Anna-Karin Hatt, vd för LRF, i en kommentar till presentationen.

   Anna-Karin Hatt.
  Anna-Karin Hatt. FOTO: Almega

  Neråt för växtodlingen

  Men även om branschen tuffar på i sin helhet finns det ändå sidogrenar som viker neråt.

  Indexet för tredje kvartalet dras bland annat ner av utvecklingen i den gröna tjänstesektorn, som har fortsatt svårt att rekrytera personal. Dessutom dras förädlings- och tjänstesektorn ner av att livsmedelsförädlarna, med kunder inom storhushåll, har sett en viss avmattning. Hästnäringen, som också ingår i den här kategorin, har däremot sett en ökad efterfrågan under pandemin.

  Viker neråt gör också växtodlingen som har försvagats med 3,8 enheter till 98,2, bland annat till följd av den globala konkurrensen. Vallodlarna ser däremot en positiv utveckling.

  Trädgårdsnäringen i topp

  På animaliesidan märks också en nergång med 4,4 enheter till neutrala 100. Här visar framför allt grisproduktionen en stark optimism med priser på en mycket hög nivå och ökad efterfrågan på svenskt kött, medan stämningen inom mjölknäringen har försvagats sedan förra mätningen.

  Högst index har trädgårdsnäringen, som trots en viss försvagning ändå har en fortsatt stark syn på konjunkturen med ett index på 114,1. Särskilt positiva är produktionsinriktningarna frukt, frilandsgrönsaker och prydnadsväxtodling.

  Index för skogsbruket ökade med mer än 8 enheter och ligger nu på svagt negativa 97,9 i index.

  Fakta: Så räknas indexet fram

  Det gröna näringslivsindexet redovisad dels som ett totalindex, som baseras på fem olika underindex; animalier, trädgårdsodling, växtodling, skog, samt tjänster & förädling (entreprenad/dryckestillverkare och häst). Totalt är det 950 respondenter inom de fem olika näringsgrenarna representerade.

  Frågorna omfattar prisbild, lönsamhet, produktion, efterfrågan och expansionsplaner. Svaren ger jämförelsetal som visar en konjunkturutveckling.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen