Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 april 2018

  Branschen vill se långsiktig biogassatsning

  Regeringens utökade biogasstöd välkomnas av branschen. Men samtidigt efterfrågas långsiktiga satsningar för att skapa investeringsvilja och jämna ut de konkurrensfördelar som den danska biogasen får.

   Om regeringens besked får några effekter på Gasums grödbaserade biogasproduktion i Jordberga är fortfarande oklart. Men däremot kan beskedet få andra effekter för företaget.
  Om regeringens besked får några effekter på Gasums grödbaserade biogasproduktion i Jordberga är fortfarande oklart. Men däremot kan beskedet få andra effekter för företaget.

  Göteborg Energi och andra kommunala producenter, som rötar matavfall och slam ser ut att bli vinnare när regeringen tillfälligt utökar det riktade biogasstödet så att det omfattar även andra substrat än gödsel.

  Totalt vill regeringen satsa 270 miljoner kronor under 2018 utöver de 80 miljoner kronor som redan är avsatta inom ramen av det så kallade metangasreduceringstödet.

  Tillskottet är dels tänkt att hjälpa svenska producenter som har haft svårt att klara av konkurrensen från den billiga danska importgasen som gynnas av det danska produktionsstödet och det svenska konsumentstödet.

  Oklart för Jordberga

  Exakt hur tillskottet kommer att gynna olika aktörer och substat är dock oklart. Gasum, som är en av branschens stora aktörer, hoppas på ett brett stöd för olika typer av substrat.

  – Tittar man på biogasen tror jag att man måste ha ett brett perspektiv på de råvaror man tar in. Vi har använt grödbaserade råvaror, som inte nämns här, och som vi undrar hur man kommer att hantera, säger Gasums VD, Markus Olsson.

  Företaget rötar i dag biogas från skadat spannmål och andra restprodukter som man hoppas ska inkluderas. Men däremot är det fortfarande oklart om beskedet får några effekter på företagets anläggning i Jordberga, som drog ner på produktionen i höstas, genom att slopa åkergrödor i råvarumixern.

  – Hädanefter kommer vi använda så lite grödbaserade råvaror som möjligt. Det beror dels på att vi förväntar oss att man inte kommer få använda grödbaserade råvaror och att det nuvarande prisläget inte rättfärdigar det, säger Markus Olsson.

  Göteborg Energi, som årligen producerar 70 gigawattimmar biogas utan produktionsstöd ser också positivt på regeringens besked.

  – Beskedet är positivt för branschen, men sen får vi se hur det fördelas, säger Lars Holmquist, omvärldsanalytiker på Göteborg Energi.

  Långsiktighet krävs

  Samtidigt ses det ettåriga stödet bara som en kortsiktig lösning för att jämna ut konkurrensskillnaderna mellan svensk och dansk biogas. Viktigare framöver blir i stället den utredning som regeringen har aviserat för att ta reda på vad som behöver göras för att förändra konkurrensskillnaderna mellan svensk och dansk biogas, enligt Lars Holmquist och Markus Olsson.

  Därtill tillkommer även osäkerheten kring hur biogasen kommer att beskattas framöver. I nuläget överlever många aktörer tack vare att biogasen är skattebefriad fram till 2020, men vad som händer efter det är högst oklart.

  – Vi hoppas att man ska sätta i gång utredningen snabbt. Med metangasreduceringstödet närmar man sig det danska stödsystemet. Men det krävs långsiktiga klartecken för att företagen ska våga investera, säger Lars Holmquist.

  LÄS OCKSÅ: De tankar gas från gårdenLÄS OCKSÅ: Vildsvinen kostar honom 100 000 kronor om året

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen