Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars

  Brandmän utbildas för utryckning till lantbruk

  Bollerup.

  Ett kostall står i lågor och korna ska räddas. Men hur sätter man en grimma på en ko?

  Blivande brandmän får under en dag lära sig att hantera djur för att vara bättre förberedda i ett skarpt läge.

   Blivande brandmän från MSB:s utbildning i skånska Revinge får under en dag bekanta sig med djur, maskiner och byggnader som de kan möta vid en utryckning till ett lantbruk.
  Blivande brandmän från MSB:s utbildning i skånska Revinge får under en dag bekanta sig med djur, maskiner och byggnader som de kan möta vid en utryckning till ett lantbruk. FOTO: Hans Dahlgren

  Olyckor i maskiner, bränder i djurstallar och olyckor med djurtransporter. Inom räddningstjänsten kan man få hantera många olika lantbruksrelaterade situationer.

  – När ni går in till dessa ska ni ha händerna uppe, inte ha för hög röst och vara lugna och stilla, säger Håkan Svensson från Bollerups naturbruksgymnasium innan han släpper in de blivande räddningsarbetarna till korna.

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) tvååriga utbildning ”Skydd mot olyckor” går de som vill bli brandmän eller jobba med förebyggande åtgärder mot olyckor.

   Hantering. ”Om man har gjort det tidigare har man ett litet hum om man kommer ut i en verklig händelse”, säger Daniel Karlsson.
  Hantering. ”Om man har gjort det tidigare har man ett litet hum om man kommer ut i en verklig händelse”, säger Daniel Karlsson. FOTO: Hans Dahlgren

  ”Underlättar i stressad miljö”

  För eleverna vid skolan i skånska Revinge ingår en obligatorisk dag där de får bekanta sig med djur, maskiner och byggnader på lantbruk. Utbildningsdagen hålls på Bollerups naturbruksgymnasium utanför Tomelilla.

  – Vet man hur djuren fungerar i sin trygga miljö så kanske det kan underlätta i en stressad miljö, jämfört med om man knappt har sett en ko, säger Felicia Bengtsson från Varberg.

   Övning. Om de blivande brandmännen senare får möta djur i en rökfylld lagård är det bra att ha fått bekanta sig med djur under sin utbildning.
  Övning. Om de blivande brandmännen senare får möta djur i en rökfylld lagård är det bra att ha fått bekanta sig med djur under sin utbildning. FOTO: Hans Dahlgren

  Hon är en av 30 elever från MSB:s utbildning som under dagen får lära sig vad de kan möta vid en utryckning till ett lantbruk. Många av eleverna har ingen erfarenhet alls av större djur på lantbruk.

  – Det är viktigt att de inte är rädda för djuren och kan hantera dem säkert, säger Håkan Svensson.

   Trafik. Olyckor med djurtransporter är något som räddningstjänsten kan få hantera.
  Trafik. Olyckor med djurtransporter är något som räddningstjänsten kan få hantera. FOTO: Hans Dahlgren

  Användning för maskiner

  Maskinhallen är fullpackad med allt som behövs för att driva ett större lantbruk. Här tittar man på risker med olika maskiner, men även utrustning som kan användas i räddningsarbete. Till exempel den stora flytgödselspridaren som rymmer många kubikmeter vatten om det behövs.

  – Ofta är ju lantbrukaren och skogsbrukaren duktig på att hantera sin egen utrustning, säger Stefan Isaksson, lärare vid MSB:s utbildning.

   Hantering. ”Om man har gjort det tidigare har man ett litet hum om man kommer ut i en verklig händelse”, säger Daniel Karlsson.
  Hantering. ”Om man har gjort det tidigare har man ett litet hum om man kommer ut i en verklig händelse”, säger Daniel Karlsson. FOTO: Hans Dahlgren

  Korna ”oförutsägbara”

  Under dagen diskuterades också värden på olika delar i ett lantbruk, exempelvis priset på en gris respektive en avelstjur, och att det i viss mån kan komma att styra räddningsarbetet vid en brand.

  – Det är ju personal högre upp i organisationerna som får fatta den typen av beslut, men här är ju stora ekonomiska värden som vi måste ta hänsyn till.

   Maskiner. På lantbruk kan maskiner vara inblandade i olyckor, men de kan också komma till nytta i räddningsarbete.
  Maskiner. På lantbruk kan maskiner vara inblandade i olyckor, men de kan också komma till nytta i räddningsarbete. FOTO: Hans Dahlgren

  Studenten Daniel Karlsson från Trollhättan tyckte dagen var kul, men att det var svårare än han trott att hantera korna.

  – De gör inte riktigt som man tänkt sig. De är lite oförutsägbara.

  Relaterade artiklar

  Till toppen