Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 januari

  Bränderna i Australien: Över 100 000 lantbruksdjur döda

  Bränderna i Australien befaras ha tagit död på över 100 000 boskapsdjur, enligt landets jordbruksminister Bridget McKenzie.

  Nu kämpar bönder för att rädda sina överlevande djur från avlivning.

   Mer än 100 000 lantbruksdjur beräknas ha dött i Australien sedan bränderna först startade i september. Den här bilden togs i Rappville, New South Wales, i oktober.
  Mer än 100 000 lantbruksdjur beräknas ha dött i Australien sedan bränderna först startade i september. Den här bilden togs i Rappville, New South Wales, i oktober. FOTO: Dan Peled/EPA/TT

  I Australien har totalt fem miljoner hektar brunnit den här säsongen, vilket motsvarar en tiondel av Sveriges yta. Mer än 100 000 lantbruksdjur beräknas ha dött i bränderna, men jordbruksminister Bridget McKenzie uppger att det kan ta månader innan myndigheterna får veta exakt hur stort antal djur som avlidit i bränderna.

  Jordbruksminister Bridget McKenzie har samlat ihop 100 veterinärer som erbjudit sig att hjälpa lantbrukare att avliva brandskadade djur i områden som är hårt drabbade av bränderna. Samtidigt kämpar många bönder också med att utfodra sina djur eftersom även foderleveranserna påverkats.

   Många av djuren som inte dött i lågorna har tvingats avlivas av sina skador. Bilden på den brända kon togs i Coolagolite, New South Wales, den 1 januari.
  Många av djuren som inte dött i lågorna har tvingats avlivas av sina skador. Bilden på den brända kon togs i Coolagolite, New South Wales, den 1 januari. FOTO: Sean Davey/EPA/TT

  Tvingas avliva djur

  Nu har försvaret i Australien börjat gräva massgravar för att hjälpa lantbrukare att begrava boskap som dött i bränderna. Detta prioriteras för att minska risken för sjukdomar som skulle kunna spridas till djur som överlevt.

  Flera australiska medier rapporterar att djurbönder tvingas avliva djur som skadats i bränderna eftersom att man inte har någon chans att behandla skadorna. I en artikel hos ABC News berättar lantbrukaren Belinda Attree att de fått plocka upp sina döda djur med hjälp av traktorn, men att kropparna föll sönder när de skulle plockas upp.

  De kämpar med att behandla brandskadade djur, men många av deras djur måste också avlivas.

  – Det är hjärtskärande. Vi hade kor som gick med kalvar och deras spenar är brända så de kan inte förse sina kalvar med mjölk, säger Belinda Attree till ABC.

  Problem för mjölkproduktion

  Marknadsanalytikern Matt Dalgleish är orolig för den kraftiga nedgång i livsmedelsproduktionen som bränderna väntas leda till. Utöver tragedin med stora mängder döda djur berättar han att foderbristen är ett stort problem. Han uppger att mjölkproduktionen i New South Wales och Victoria drabbas särskilt hårt eftersom lantbrukare inte hinner mjölka korna som de räddat från bränderna.

  – De står inför en situation där de inte har möjlighet att mjölka sina djur på 48 till 60 timmar, säger han.

  Enligt nyhetsbyrån TT brann fortfarande runt 130 bränder bara i delstaten New South Wales på tisdagsmorgonen.

  Läs också: Många lantbrukare drabbade av bränderna

  Relaterade artiklar

  Till toppen