Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september

  Branden i tröskan tog 13 ton vete

  Staffanstorp

  Det torra sensommarvädret har gjort att flera tröskor, pressar och andra redskap börjat brinna.

  – Bränderna i år i lantbruket har ökat när det gäller maskinsidan, säger Peter Birch-Jensen på Länsförsäkringar Skåne.

   Tröskbränderna är fler i år. Kabelbranden i Lars-Åke Bengtssons tröska spred sig till åkern.
  Tröskbränderna är fler i år. Kabelbranden i Lars-Åke Bengtssons tröska spred sig till åkern. FOTO: Torbjörn Esping

  På skördens sista dag gick det plötsligt inte att styra skärbordet på den sju år gamla tröskan från Case IH på vetefälten mellan kyrkan och motorvägen i Uppåkra. Precis utanför lantbrukaren Lars-Åke Bengtsson trädgård såg han hur det rök ur tröskan i backspegeln.

  Det hade uppstått en brand i en kabelstam, och Lars-Åke Bengtsson kollade om det brann under tröskan.

  – Men då hörde jag att det började knastra bakom mig. Jag tittade in i trädgården för att se om det hoppat in några gnistor där, men det hade tagit eld i stubben och den kvarstående spannmålen.

  Huset klarade sig

  FOTO: Torbjörn Esping

  Med släckaren i ena handen och telefonen i den andra slog Lars-Åke Bengtsson larm. Men före brandbilarna som ryckte ut från tre stationer kom brodern med traktor och harv. Räddningstjänsten avslutade sedan operationen genom att tömma sin stora tankbil runt hela fältkanten.

  Huset klarade sig, och även tröskan, som går att reparera. Men 13 ton stående höstvete brann upp på de 1,3 hektaren. Kvar på den sotiga marken ligger vidbrända svarta veteax.

  – Det känns naturligtvis inte roligt och är inget man önskar sig, men man får hela tiden vara medveten om att när det var så torrt som det var så kan saker och ting hända.

  FOTO: Torbjörn Esping

  Det är inte bara Lars-Åke Bengtsson som sett sin tröska brinna den här heta, torra sensommaren.

  Krav på sprinklersystem

   Branden började av en kortslutning i en kabelstam i tröskan.
  Branden började av en kortslutning i en kabelstam i tröskan. FOTO: Torbjörn Esping

  Enligt Länsförsäkringar Skåne har 14 tröskor brunnit. I sju fall har det rört sig om glödbränder, i övriga sju om riktiga bränder varav två blivit totalskadade. När det gäller pressar har tio brunnit, fem har blivit totalskadade. Till detta kommer de maskiner som brunnit men av en eller annan anledning inte anmälts till försäkringsbolaget.

  – Bränderna i år i lantbruket har ökat när det gäller maskinsidan, speciellt tröskorna och givetvis pressarna också, säger Peter Birch-Jensen på Länsförsäkringar Skåne.

  Årets uppgång är tillfällig, utvecklingen går mot allt färre bränder. Det är allt färre tröskor som kan brinna och för de nya finns krav på sprinklersystem. Att det brunnit mer i år beror på hur vädret varit vid skörden.

  FOTO: Torbjörn Esping

  – Är det redan 22 grader när man går ur sängen på morgonen så vet man garanterat att det kommer att hända saker på eftermiddagen, att det kommer att brinna.

  Bränderna i pressarna beror ofta på lagerfel i pickuperna som går varma och tar fyr.

  – Har det börjat brinna i balkammaren så är det jättesvårt att släcka, säger Peter Birch-Jensen och fortsätter:

  – Det gäller att vara kylig som förare. Det bästa är att bara släppa hitchkroken och köra av kablarna så du får undan traktorn från den brinnande pressen.

  Stoft leder till brand

  FOTO: Torbjörn Esping

  Tröskan drabbas ofta av bränder i motorutrymmet, på kablar eller bränsleledningen på grund av det stoft som blir när man kör och det dammar. Lars-Åke Bengtsson vet vad han kunde ha gjort annorlunda för att slippa branden i tröskan.

  – Jag skulle ha blåst den ren den dagen också. Vi hade blåst dagen innan. När det är så torrt så blir det mycket damm, skal och halm som far runt i maskinen, säger han.

  – Man vet alltid bakefter hur man skulle kunna ha gjort.

   Elden från tröskan tog 13 ton stående vete på åkern.
  Elden från tröskan tog 13 ton stående vete på åkern. FOTO: Torbjörn Esping

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen