Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2018

  Branddrabbade bonden om skräcknatten

  ”Det tog bara en kvart från att jag upptäckte branden tills att byggnaden var helt övertänd, och då gick det inte att försöka rädda några fler djur.”

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Natten till torsdagen brann det kraftigt i en ladugård på norra Gotland. Av 180 nötdjur finns nu bara en dryg tredjedel kvar. Tidningen Hela Gotland har talat med bonden som upptäckte branden. Omständigheterna är dramatiska – lantbrukarkollegor och sockenbor har strömmat till gården för att hjälpa till och visa sitt stöd. Döda kor och kalvar lyfts ut ur ruinerna av ladugården. De nötdjur som överlevde ska drivas upp i djurtransporten så att de kan skickas iväg till andra gårdar.

  Branden upptäcktes genom att en av gårdens ägare såg att det rök från mjölkrummet vid 20:30-tiden på onsdagskvällen. Han försökte först släcka branden med en brandsläckare, men fick snabbt koncentrera sig på att försöka rädda så många djur som möjligt i stället.

  ”Av mjölkkorna fick vi ut 60-70 stycken och förlorade ett 10-tal. Det var mest ungdjur som blev kvar inne i ladugården, men även sinkor som skulle kalva, och en del kalvar strök med”, säger bonden till Hela Gotland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen