Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 november 2019

  Brand i frölager ”dråpslag” mot ekologisk odling

  Kivik.

  Lindbloms Frö är dominerande leverantör inom ekologiska fröer för grönsaker. Nu har företagets alla 500 frösorter brunnit upp.

  – Det handlar om miljoner. Allt är borta, säger Leif Lindblom.

   Leif Lindbloms skånegård i Kivik brann ned efter en misstänkt anlagd brand.
  Leif Lindbloms skånegård i Kivik brann ned efter en misstänkt anlagd brand. FOTO: Torbjörn Esping

  Hela Leif Lindbloms lager på gården utanför Kivik brann upp i en brand som polisen misstänker var en mordbrand.

  – Herregud, det handlar om miljoner, det är gården i sig, det är frö, det är ny packningsmaskin, allt är borta, precis allt är borta, säger Leif Lindblom.

   Leif Lindblom som driver Lindbloms Frö förlorade hela sin gård i Kivik och hela lagret med ekologiskt utsäde och en ny packningsmaskin i en anlagd brand.
  Leif Lindblom som driver Lindbloms Frö förlorade hela sin gård i Kivik och hela lagret med ekologiskt utsäde och en ny packningsmaskin i en anlagd brand. FOTO: Torbjörn Esping

  Lindbloms frö är den dominerande leverantören av ekologiska fröer till grönsaker. Leif Lindblom har 500 sorter i katalogen, och är ensam om flera. Den ekologiska odlingen i Sverige är beroende av frö från Lindbloms. Men nu har allt brunnit upp.

  – Tillgången på ekologiskt utsäde minskar drastiskt, Leif är den som står för huvudparten av tillgången av ekologiskt utsäde på köksväxter på den svenska marknaden, säger Anna Pettersson, handläggare på Jordbruksverket.

   Nu när Lindbloms lager har brunnit upp så kan odlare köpa konventionellt utsäde igen.
  Nu när Lindbloms lager har brunnit upp så kan odlare köpa konventionellt utsäde igen. FOTO: Torbjörn Esping

  – Det är ett dråpslag för den ekologiska köksväxtodlingen i Sverige att det har försvunnit så mycket ekoutsäde när det brann hos Leif Lindblom.

  När det inte finns ekologiskt utsäde att tillgå så får odlare använda konventionellt utsäde. Men det får inte vara kemiskt betat, och tillgången är begränsad.

  – Det är inte säkert att de kan få ta på kemiskt obetat konventionellt utsäde, ofta är det betat men det får man inte använda i ekologiskt odling.

   Den ekologiska odlingen i Sverige är beroende av frö från Lindbloms. Men nu har allt brunnit upp.
  Den ekologiska odlingen i Sverige är beroende av frö från Lindbloms. Men nu har allt brunnit upp. FOTO: Torbjörn Esping

  De senaste 20 åren har allt mer av ekoodlingen i Sverige skett med ekologiskt utsäde. Men fortfarande finns vissa grödor eller vissa sorter där det inte finns ekologiskt utsäde. Då utfärdas ett generellt undantag och ekoodlarna får använda konventionellt utsäde i stället.

  Men så fort någon leverantör anmäler att man har ekologiskt utsäde till salu, så måste odlare köpa det. Det blir ett sortkrav. I praktiken har odlare tvingats att köpa av till exempel Lindbloms frö, eftersom Leif Lindblom varit ensam om att ha det ekologiska utsädet i Sverige.

  – Vissa tycker väldigt illa om att behöva använda ekologiskt frö.

  Varför?

  – Av ett enda skäl, det är lite dyrare.

  Nu när Lindbloms lager har brunnit upp så kan odlare köpa konventionellt utsäde igen.

  – När Leif har blivit av med så mycket ekologiskt utsäde, så innebär det att sortkraven kommer att minska, det kommer att bli fler som får använda konventionellt utsäde, säger Anna Pettersson.

  Leif Lindblom vet inte ännu om han kommer att bygga upp verksamheten igen.

  – Det ser ut som vi kommer göra en jätteförlust om försäkringsbolaget står fast vi sin nuvarande ståndpunkt. Det är svårt att orka kämpa när man är totalt krossad, säger han.

  – Vi är djupt rörda över allt det stöd som kommit oss till del. Det är en tuff situation, men vi arbetar för att hitta en lösning. Att genomföra en vanlig säsong bedömer jag dock som omöjligt. Det kanske går att genomföra en begränsad.

   ”Herregud, det handlar om miljoner, det är gården i sig, det är frö, det är ny packningsmaskin, allt är borta, precis allt är borta”, säger Leif Lindblom.
  ”Herregud, det handlar om miljoner, det är gården i sig, det är frö, det är ny packningsmaskin, allt är borta, precis allt är borta”, säger Leif Lindblom. FOTO: Torbjörn Esping

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen