Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 augusti 2019

  Bra väder speglar av sig på höstrapsen

  Trots att spannmålsskörden är i full gång börjar sådden av höstraps att närma sig. Bra skörd och högt pris på rapsen gör att en stor sådd kan vara att vänta.

  FOTO: Härje Rolfsson och TT

  Medan spannmålströskorna ännu rullar har planeringen för årets sådd av höstraps börjat.

  Försäljningen av rapsfrön har ökat och många lantbrukare har redan varit och hämtat fröna på sina lokala lager. Vi börjar få undan lite arealer att så på men tröskar nog någon vecka till innan vi börjar på allvar med sådden, säger Fredrik Bodin, chef på Lantmännen region syd.

  ”Bra med pengar”

  Årets rapsskörd ligger i många fall över fyra ton per hektar i Skåne och prisnivån är över 3,70 kronor kilot. Stämningen kring raps är positiv och det väntas bidra till att sådden ökar, tror Fredrik Bodin.

  – Folk tjänar bra med pengar på sin raps just nu och det kan bli fyra kronor kilot eller mer med oljehaltstilläggen. Alla sitter med en bra känsla och jag tror att det kommer att märkas vid sådd, säger han.

  Den nederbörd som fallit över södra Sverige i veckan borgar också för att förutsättningarna för en fin etablering är goda. Sådden har börjat så smått men det dröjer nog till 10-15 augusti innan det drar igång på allvar.

  – Numera vågar vi så höstraps tidigare eftersom vi har tillgång till verktyg att tillväxtreglera med så att den inte förväxer sig. Sår du tidigt kan du till och med hinna tillväxtreglera två gånger i höst, säger Fredrik Bodin.

  Ökat tryck från insekter

  Från Sörmland och norrut är det normalt att börja så höstraps första helgen i augusti, enligt Johan Lagerholm, på Växtråd.

  – Den oro som finns är om det är för torrt i marken och hur det påverkar höstrapsen. I delar av Sörmland står till exempel vallåterväxten still just nu. Det verkar också som insektstrycket har ökat de senaste åren, säger han.

  Tarun Olsson, rättare på Hamragård på Tumba utanför Stockholm, har som målsättning att börja sådden i dagarna. Gården ökar arealen höstraps från 50 hektar i fjol till 70 hektar i år. Den huvudsakliga grödan är vall.

  – Odlingsintervallen på höstraps är var femte-sjätte år så arealen varierar mellan åren beroende på vilka fält det går att odla på, säger han.

  Tarun Olsson ser goda möjligheter till en bra etablering för höstrapsen i år även om det skulle behöva kommer mera regn.

  Det hela hänger på om hösten blir snäll. Blir den alltför torr kommer vi att få bekymmer men så här långt ser det bra ut, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen