Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2019

  Bra odds för jordbruksintresserade i EU-valet

  Goda chanser för de jordbruksintresserade EU-valskandidaterna att komma in, om opinionsundersökningarna stämmer.

   Konkurrensen är hård om att få gå in i EU-parlamentet som folkvald efter den 26 maj.
  Konkurrensen är hård om att få gå in i EU-parlamentet som folkvald efter den 26 maj. FOTO: Ann Lindén

  När ATL frågade partiernas toppkandidater till EU-parlamentet om vilka utskott de helst vill arbeta i svarade tre av dem jordbruksutskottet och fem utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedel. Det är de två utskott som har mest inflytande över EU:s jordbrukspolitik. Opinionsundersökningar som publicerats under de senaste veckorna pekar på att de som uttryckt intresse för jordbruks- och miljöfrågor har goda chanser att komma in.

  Moderaterna ser ut att få behålla sina tre stolar. Håller den prognosen kommer andranamnet Jessica Polfjärd, som vill sitta i jordbruksutskottet och miljöutskottet, in, givet att ingen längre ner på listan kryssar sig förbi henne. Personkryssfaktorn gäller för alla kandidater, och den är starkare i EU-valet än i valet till riksdagen, även om de flesta personröstar på en toppkandidat som hade fått en plats i vilket fall.

  Ner för MP, upp för C

  Miljöpartiet verkar förlora två av sina fyra mandat. Det resultatet säkrar ändå en plats för Pär Holmgren, tvåa på listan, som också har både jordbruksutskottet och miljöutskottet på sin önskelista. Centerpartiet ser ut att dubbla sina mandat till två och förstanamnet Fredrick Federley, som vill fortsätta att arbeta i jordbruksutskottet, har en rätt säker plats där.

  Miljöpartiets förstanamn Alice Bah Kuhnke och Socialdemokraternas Jytte Guteland har också goda odds för fem år i EU-parlamentet. Båda vill sitta i miljöutskottet, och med fem års erfarenhet därifrån har Jytte Guteland bra förutsättningar för att få fortsätta i det.

  Skakigt för L

  Novus opinionsundersökning gjord mellan den 6 och den 22 maj ger Liberalerna en parlamentsstol, men i andra mätningar av andra institut ligger partiet kring 4-procentsgränsen. Lyckas de hänga sig kvar vill toppnamnet Karin Karlsbro sitta i miljöutskottet.

  I sammanställningar som gjorts av opinionsundersökningar i hela EU ser de två stora partigrupperna, EPP (M, KD) och S&D (S, FI) förlorar sin samlade majoritet, medan liberala Alde (C, L), de Gröna (MP) och diverse populistpartier på högerkanten vinner mandat.

  Värt att ha i åtanke vad det gäller opinionsmätningar inför EU-valet är att osäkerheten i dem ökar av att många väljare bestämmer sig sent, och av att valdeltagandet är lågt. Vilka utskott som parlamentarikerna kommer sitta i blir inte klart förrän någon gång i slutet av juni eller början av juli. Det är en förhandlingsfrågan mellan och inom partigrupperna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen