Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2019

  Nya ägare: Känns lägligt att komma in i branschen nu

  Vallåkra

  Cissi Klasson och Simon Åkerblom har tagit över Annelövsgrisen, ett av Sve­riges större smågrisföretag.

  – Det känns lägligt att komma in i branschen nu när både foderpriser och smågrispriser går åt rätt håll, ­säger Simon Åkerblom.

   Cissi Klasson och Simon Åkerblom har köpt Annelövsgrisen AB.
  Cissi Klasson och Simon Åkerblom har köpt Annelövsgrisen AB. FOTO: Marcus Frennemark

  För ett år sedan kände de knappt varandra mer än till namnet. Nu har Cissi Klasson, lantmästare med examen från juni 2018, och Simon Åkerblom, veterinär med specialisering på grisar, genom ett gemensamt ägt holdingbolag köpt Annelövs­grisen AB, med 950 suggor och en årsproduktion på drygt 27 000 grisar.

  – Det är de förra ägarna som matchmejkat oss, säger Cissi Klasson.

  Båda kan företaget

  Men båda känner företaget väl. Simon Åkerblom efter att ha varit besättningsveterinär och Cissi Klasson som förman på anläggningen.

  När Cissi Klasson anställdes i före­taget förra året var en viktig uppgift att ersätta en av delägarna i rollen som driftsledare och därigenom göra bolaget lättare att sälja.

  Simon Åkerblom jobbar med grisföretag, dels för LVK (Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste) i Danmark, dels för Gård- och Djurhälsan i Sverige, där Annelövsgrisen är en av kunderna.

  Eftersom det var känt att bolaget var till salu hörde ­Simon Åkerblom sig för om ett delägarskap med de tidigare ägarna, som strax kom till slutsatsen att förmannen och veterinären i kompanjonskap var lämpliga efterträdare.

   Cissi Klasson kom i kontakt med grisar första gången som 21-åring i samband med ett studiebesök på en gård. Sedan dess är det grisar som gäller.
  Cissi Klasson kom i kontakt med grisar första gången som 21-åring i samband med ett studiebesök på en gård. Sedan dess är det grisar som gäller. FOTO: Marcus Frennemark

  Bra kombination

  De kompletterar varandra väl. Cissi Klasson trivs i rollen som arbets­ledare med full koll på löpande produktion, Simon Åkerblom med att göra veckovis nedslag i verksamheten för uppföljning och gemensam problemlösning.

  De vill inte gå in på hur mycket de fick betala.

  – Det är en bolagsaffär med både tillgångar och skulder, men vi har fått en bra anläggning till rätt pengar, konstaterar Simon Åkerblom.

  En del av stallarna har varit med ett bra tag, men de förra ägarna har rustat upp dem och gjort löpande renoveringar under sina 15 år på gården.

  – Anläggningen är rationell och välfungerande med raka linjer, säger Cissi Klasson.

  Flera banker kontaktades

  Vid halvårsskiftet lades handpenning på köpet, i månadsskiftet augusti–september tog de över bolaget. Vägen dit kantades av många bankkontakter.

  – Det har inte varit helt enkelt …, säger Cissi Klasson.

  – … men inte jättesvårt heller, fyller Simon Åkerblom i.

  Diskussioner fördes med flera banker, som presenterat olika villkor och amorteringstakter, men bemötandet har varit seriöst och kompetent överallt.

  – Det är en fördel att det finns en historia på företaget, som vi kan lägga våra prognoser ut­ifrån. Det höjer vår trovärdighet, säger Cissi Klasson.

   Tillväxtgrisar.
  Tillväxtgrisar. FOTO: Marcus Frennemark

  Produktionen ligger högt redan i dag, strax under 29 grisar per sugga och år, och drygt 27 000 totalt per år. Nivån är stabil och har ökat över tid med de förra ägarna, men det finns saker att skruva på för att fortsätta öka.

  – Vi ska inte stirra oss blinda på att öka produktionen, vi ska ha en lönsam produktion. Men jag tror att en höjd produktion bidrar till lönsamheten, säger Cissi Klasson.

  – Stabilitet i produktionen är också viktigt. Man förlorar mycket på tomma boxar om antalet grisningar inte är jämnt. Det finns inte en enskild siffra som säger allt om effektiviteten, säger Simon.

  ”Vi ska vara trevligast”

  Med ett tiotal personer anställda är det viktigt att personalen trivs på jobbet. Fokus på personalens välbefinnande fanns även hos de förra ägarna och flera i arbetsstyrkan har jobbat många år på gården, men Cissi Klasson vill försöka ta det ytterligare ett steg.

  – Vi ska vara branschens trevligaste arbetsplats, säger hon.

  Det handlar om att vara engagerad i sina medarbetare i sådant som gäller jobbet direkt, men även i sådant som handlar om välbefinnandet i stort.

  – Det är personalen som gör resultatet. Mår medarbetarna bra blir produktionen bra, säger Cissi Klasson.

   Ruben Nilsson och Marie Rudolfsson arbetar för Cissi Klasson och Simon Åkerblom.
  Ruben Nilsson och Marie Rudolfsson arbetar för Cissi Klasson och Simon Åkerblom. FOTO: Marcus Frennemark

  Annelövsgrisen AB

  Företaget driver smågrisproduktion med 950 suggor och egen rekrytering. Årsproduktionen ligger på drygt 27 000 grisar.

  21 000 grisar säljs på mellan­gårdsavtal till en uppfödare, resterande grisar säljs åt olika håll genom HK Scans förmedling.

  Grisning och avvänjning sker varje vecka. Smågrisarna avvänjs efter fyra veckor och flyttas då till tillväxtboxar.

  Köper färdigfoder som efter tillsats av drank och vassle blötutfodras.

  Det finns ingen växtodling i företaget. Halm köps in och gödsel säljs på kontrakt.

  Personalgruppen är 7,5 heltidstjänster fördelade på ett tiotal individer.

  Bolaget ägdes tidigare av Kent Nilsson och Bengt Hellerström, som bildade bolaget 2002.

  Under verksamhetsåret 2017–2018 omsatte bolaget drygt 20 miljoner kronor med ett resultat på 3,4 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen