Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 augusti 2019

  Bra grovfoderskörd i år – ”En stor lättnad”

  Det ser bra ut för grovfodret i år, både vad det gäller volym och kvalitet. Det uppger de två största företagen för grovfoderanalys för ATL.

   Bia Ström på Bögs gård utanför Stockholm sätter grepen i det första hösilaget från årets skörd 2019.
  Bia Ström på Bögs gård utanför Stockholm sätter grepen i det första hösilaget från årets skörd 2019. FOTO: Oskar Schönning

  – Det har varit precis lagom väder i år, viket gett en bra skörd. Det är en stor lättnad för våra kunder, säger Nanna Holst Kjellingbro, ansvarig för grovfoder på Eurofins.

  Hon har sitt kontor i Kristianstad. Tillsammans med sina kollegor på provtagningsjätten Eurofins har hon ungefär 80 procent av marknaden för analys av grovfoder i Sverige.

  ”Ser riktigt bra ut”

  Nanna Holst Kjellingbro får medhåll av Carsten Klausen, VD för Svenska Foder i Lidköping. Via egna analysföretaget Optilab har Svenska Foder hunnit kika både på kundernas första och andra skördar.

  – Det ser riktigt bra ut. Det är det ingen tvekan om, säger Carsten Klausen.

  Även om volymerna har varit bra och vallarna stannat av lite under förra veckans värmebölja är det flera kunder som planerar för en tredje och till och med fjärde skörd i år, berättar Carsten Klausen.

  Var tar man fjärde skörd i år?

  – Det är där det har regnat bra och det är väldigt lokalt. Men till exempel i Skåne och Västra Götaland. Sämst är det i Mälardalen och ut mot kusten där det har varit torrt även i år, säger Carsten Klausen.

  Bra första skörd

  På Bögs gård utanför Stockholm har Bia Ström just satt gaffeln i det första hösilaget från årets skörd. Tillsammans med sin bror driver hon lantbruk i femte generationen. I produktionsdelen har de en köttdjursbesättning på cirka 150 djur inklusive kalvar och ungdjur. De odlar ungefär 100 hektar mark och är självförsörjande på både grovfoder och spannmål. Första skörden har varit bra i år. De ska snart ta en andra skörd och också skicka in prover för analys, berättar Bia Ström.

  – Det brukar vara bra på både energi och protein, men lite lågt på kalcium, säger hon.

  Förra året var tufft precis som för många andra.

  – Det var ungefär dubbelt så mycket jobb som vanligt, säger Bia Ström

  Men efter jobb långt in på senhösten och efter att fått slå även andra vallar fick de ändå ihop till vad som behövdes.

  – Jag tror att klimatet kommer att fortsätta ändras, så det kommer att bli allt viktigare att ha tillgång till allt större arealer, säger Bia Ström.

   Bia Ström på Bögs gård utanför Stockholm.
  Bia Ström på Bögs gård utanför Stockholm. FOTO: Oskar Schönning

  Ett alternativ till större arealer är att ta större skördar när det går och att överlagra. Men det kostar både i utrymme och risk för kvalitetsförluster. Så någon tredje skörd blir det inte på Bögs gård, trots de gynnsamma förutsättningarna i år.

  – Det är svårt att lagra utan att det blir dåligt, dessutom vill man få undan det gamla så man har någonstans att göra av den nya skörden säger Bia Ström.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen