Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september

  Bra betskörd i startgroparna

  Det blir en betskörd över medel men en del områden har blivit mer torkdrabbade än andra, visar Nordic Sugars provgrävningar.

   Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter hoppas på en kortare betkampanj än 2019 då driftsstörningar i den nya fabriken medförde att kampanjen blev rekordlång och inte avslutades förrän i mitten på februari i år.
  Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter hoppas på en kortare betkampanj än 2019 då driftsstörningar i den nya fabriken medförde att kampanjen blev rekordlång och inte avslutades förrän i mitten på februari i år. FOTO: Malin Eborn

  Årets betkampanj planeras dra i gång den 16 september vilket är tio dagar tidigare än förra året. Då, 2019, gjorde driftstörningar i den nya fabriken att kampanjen blev rekordlång och inte avslutades förrän i mitten på februari i år.

  – Från fabrikens håll har man försökt komma tillrätta med de problem som man hade då. Sedan startar vi lite tidigare vilket gör att vi troligen kommer i mål tidigare, säger Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter.

  Enligt planen ska kampanjen vara klar i mitten på januari nästa år. Det har varit mindre nederbörd än normalt i hela odlingsområdet för sockerbetor. I de sydöstra delarna av Skåne har torkan varit värst och kan leda till reducerade skördar.

  – Men nu har det kommit regn i hela Skåne så får vi en vettig september kan det rätta till sig lite, säger han.

  FOTO: Malin Eborn

  Mindre problem än befarat utan Gaucho

  För andra året i rad får betodlare klara sig utan betningsmedlet Gaucho eftersom det innehåller neonikotinoiden imidakloprid, som från och med december 2018 förbjöds i alla grödor som odlas utomhus i EU. Bakgrunden till förbudet är att ämnena är skadliga för bin, men i flera länder, däribland Danmark, har odlarna fått dispens för att använda det.

  Branschen förutspådde att skördarna skulle minska med i genomsnitt 10 procent och pekade på risken för att bekämpning med bredverkande pyretroider mot insekter skulle öka.

  – Problemen de här två säsongerna har varit mindre än befarat. En viktig anledning är att vi har haft hjälp av vädret, säger Anders Rydén.

  Vädret har hjälpt till

  En del odlare har använt pyretroider mot trips och jordloppor under säsongen. I juni beviljade Kemikalieinspektion också dispens för behandling med medlet Teppeki mot bladlöss.

  – Vädret slog om när bladlössen kom och populationerna havererade delvis av sig själva, men det var en del som var ute och sprutade mot bladlöss, säger Anders Rydén.

  Förbudet har inneburit lite mer jobb för odlarna de här två säsongerna men har så här långt inte påverkat skördeutfallet negativt, bedömer han.

  Läs mer: ATL-Tv: Nu rensar odlingsroboten ogräs

  Relaterade artiklar

  Till toppen