Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2018

  Bra andra skörd i Norrbotten

  I Norrbotten blir det en bra andra vallskörd och spannmålsskörd.

  – Det ser ut som om vi får tillräckligt med foder, säger Anders Nilsson, jordbrukare utanför Luleå.

   Anders Nilsson är nöjd med vall- och spannmålsskörden.
  Anders Nilsson är nöjd med vall- och spannmålsskörden. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Torkan har ställt till med mycket problem för landets bönder i år. Men längst upp i norr har jordbrukarna klarat sig bättre. Den första vallskörden som slogs efter midsommar fram till mitten av juli var mindre än normalt. Ungefär 70 procent av en normalskörd. Men den andra skörden och spannmålsskörden ser betydligt bättre ut. Anders Nilsson som bor i byn Brändön utanför Luleå känner sig positiv.

  – Att den första skörden blev mindre beror dels på att det var extremt blött när jag sådde vallen förra hösten, det verkar som om den inte riktigt tog sig. Sedan gjorde torkan under våren och sommaren att det inte växte som det skulle, så den blev definitivt mindre än normalt. Men förutsättningarna ändrades nu till den andra skörden.

  Varmt i jorden

  Efter en månad helt utan regn från slutet av juni till slutet av juli så började det regna precis i rätt tid i början av augusti. Eftersom jorden var mycket varmare än den normalt brukar vara i Norrbotten tog grödorna fart och växte snabbt när de fick väta.

  – Vi hade ju haft runt 30 grader under en månad i stället för 17, 20 grader som det brukar vara i vanliga fall. När det sedan kom många lokala åskskurar exploderade växtligheten. Men det har varit stora variationer. På vissa håll har man fått 98 millimeter regn under en dag, exempelvis utanför Kalix, samtidigt som det har kommit 2 millimeter här utanför Luleå samma dag. Sammantaget verkar det ändå ha kommit tillräckligt med regn, menar Anders Nilsson.

  Snörika vintern blev räddningen

  I början av september kommer han att tröska kornet som han sådde i våras. Redan då var det torrt eftersom det knappt regnade i maj.

  – Det som räddade oss litet grann var den snörika vintern. Det gjorde att jorden ändå var ganska blöt så kornet tog fart. Tyvärr växte det inte riktigt till sig under juli när vi inte fick något regn så det är ganska små ax, men det är vackra fält. Vi har inte fått några bruna fält med avbrända rötter som i södra Sverige.

  I stället verkar spannmålsskörden bli normalstor liksom den andra vallskörden. Det innebär att Anders Nilsson har tillräckligt med foder till sina djur i vinter.

  – En annan sak som gynnar oss i norr är att vi rent generellt skördar mer vall per djur än i södra Sverige eftersom jordarna inte används till lika många olika grödor här.

  LÄS OCKSÅ: Fleråriga spannmålet klarade torkanLÄS OCKSÅ: ”En vallskörd över förväntan”

  Relaterade artiklar

  Till toppen