Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 december 2020

  Digitala djurauktioner fick fart i pandemin

  I år flyttade många djurauktioner ut på nätet. Onlineauktionen Boskapstorget fick en flygande nystart efter några lugna år. Bakom spakarna finns en bonde och två programmerare.

  Köttbonden Göran Johansson kunde mycket om lantbruk och programmeraren Jens Berfenfeldt kunde bygga hemsidor. Sedan träffades de av en slump på ett kalas.

   Göran Johansson är lantbrukare med egen avelsbesättning. Tillsammans med programmeraren Jens Berfenfeldt skapades Boskapstorget. Nu är även Göran Johanssons son engagerad i företaget.
  Göran Johansson är lantbrukare med egen avelsbesättning. Tillsammans med programmeraren Jens Berfenfeldt skapades Boskapstorget. Nu är även Göran Johanssons son engagerad i företaget. FOTO: Privat

  De började prata om hur man köper djur som lantbrukare, och då föddes affärsidén som mynnade ut i auktionssajten Boskapstorget.

  Göran Johansson, som driver lantbruk med herefordbesättning i Tranås, brukade förr gå på både livdjursauktioner och gårdsauktioner.

  – Men med fler smittor blev det omöjligt att hålla på med det. Vi började prata om hur man kunde hitta ett komplement till gamla tidens auktioner, säger han.

  För sex år sedan lanserades auktionssajten i liten skala, mest på hobbynivå. Det var först i år som de valde att bilda ett aktiebolag och göra om hemsidan.

  Budfest på avelskor

  Göran Johanssons son Axel, som också är programmerare, fick vara med i det nya projektet. Planen var att den nya sajten skulle vara klar i oktober i år. Men coronaviruset och restriktionerna tvingade dem att snabba på.

  – Så vi hade en färdig produkt i maj och sålde då 70 djur i en auktion med extremt stort intresse, säger Jens Berfenfeldt.

   Jens Berfenfeldt är programmerare och hans fru är släkt med Göran Johansson. De träffades på en släkttillställning och började diskutera hur affären med att köpa boskap kunde göras lättare.
  Jens Berfenfeldt är programmerare och hans fru är släkt med Göran Johansson. De träffades på en släkttillställning och började diskutera hur affären med att köpa boskap kunde göras lättare. FOTO: Monika Nilsson, Rommunds fårgård

  Sedan accelererade det. Vissa månader har de haft en bit över 4 000 användare på sajten. Många affärer har slutat med priser över utgångspris, särskilt när det handlat om bra avelsmaterial.

  – Det har varit lite budkrig, särskilt runt de djur som har haft en bra stamtavla. Framför allt på simmental och hereford, säger Jens Berfenfeldt.

  Gotländska finullsbaggar

  I höstas tog Gotlands Fåravelsförening kontakt med auktionssajten. Den stora folkfesten med baggauktionen på hösten behövde bli digital.

  – Det blev som det blev med coronaskiten. Först var det tal om att ställa in. Men vi tyckte inte att det var ett alternativ, säger Björn Eriksson vid Gotlands Fåravelsförening.

   Årets baggauktion på Gotland genomfördes på ett annorlunda sätt i år. Det var digital budgivning på Boskapstorget men djuren gick att beskåda under auktionsdagen.
  Årets baggauktion på Gotland genomfördes på ett annorlunda sätt i år. Det var digital budgivning på Boskapstorget men djuren gick att beskåda under auktionsdagen. FOTO: Privat

  Det blev till slut en korsning mellan en digital och fysisk auktion. Alla baggarna fanns på plats i ett ridhus på Gotland under auktionsdagen, men hela försäljningen genomfördes digitalt på Boskapstorget.

  – Själva auktionen blev inte så dålig, för priserna blev ganska bra. Men folk satt och glodde i sin skärm. Det var ingen folkfest som det brukar, säger Björn Eriksson.

  Men med digitala bud kunde också spekulanter på fastlandet vara med. Det fanns fördelar.

  – Tekniken fungerade alldeles utmärkt även om det var lite begravningsstämning. Men jag tror att man kan köra någon kombination i framtiden. Det är trevligare.

   Björn Eriksson vid Gotlands Fåravelsförening fick som många andra följa den stora baggauktionen via telefon i år. "Tekniken fungerade jättebra även om det var lite begravningsstämning", säger han.
  Björn Eriksson vid Gotlands Fåravelsförening fick som många andra följa den stora baggauktionen via telefon i år. "Tekniken fungerade jättebra även om det var lite begravningsstämning", säger han. FOTO: Privat

  Bakgrundskoll görs

  Boskapstorget är annorlunda jämfört med många auktionssajter eftersom de tar en avgift på 400 kronor plus moms per auktion, men inga slagavgifter. Djurägaren behåller alltså alla intäkter på själva försäljningen utöver en engångskostnad. Samtidigt är djuren kvar på gården och köpare och säljare får själva göra upp om betalning av överenskommet pris och djurtransport.

  Hittills har sajten varit förskonad från bedragare som försöker trissa buden. Det görs en noggrann bakgrundskoll på alla som vill lägga bud eller sälja. Organisationsnummer, produktionsplatsnummer, adress och telefonnummer måste registreras.

  Den senaste auktionen hölls i slutet av november. Nästa år planeras för fullt. De har en stor ungnötsförsäljning på gång och funderar på att försöka samarbeta med slakterier. En annan tanke är att sälja djur från mjölkföretagare, dräktiga kvigor till exempel.

   Göran Johansson driver Galtås Hereford i Tranås med sin fru Helena. Gården är KRAV-godkända och har en avelsbesättning med polled Hereford. De har ett 60-tal kor som kalvar.
  Göran Johansson driver Galtås Hereford i Tranås med sin fru Helena. Gården är KRAV-godkända och har en avelsbesättning med polled Hereford. De har ett 60-tal kor som kalvar.

  Göran Johansson tror att de digitala auktionerna har funnit sin plats, även om också han ibland saknar hur det var förr.

  – Visst finns en stor längtan att träffas. Vi är ju sociala människor. Men jag tror på en kombination när det gäller auktioner. Många har långt till auktionsplatserna och i år har köparna kunnat vara mycket mer utspridda.

  LÄS MER: Generationskiftade och fick sälja djur på digital auktionLÄS OCKSÅ: Starkt tillväxt för nätauktioner för begagnade maskiner

  Fakta: Så gör man en bra djurannons

  • En tydlig rubrik. Den ska berätta om ras, och typ av djur. Exempelvis: ”Angustjuren 2014, Petter av Toftanäset”

  • Flera bra och skarpa bilder tagna från olika vinklar.

  • Helst en kort film där man kan se djuret i rörelse. Det är uppskattat!

  • En bra beskrivning om djuret, dess uppväxt, och om er som säljer den. Ju mer dokumentation desto bättre. Det gäller inte bara avelsdjur. Säljer man stutar bör vikt och ras anges.

  • Titta hur andra har gjort och titta på hur äldre auktioner har sett ut. Fundera på vad du själv tycker är bra om du skulle köpa. Använd det som en mall för din annons.

  ATL TV: Längtar du till de vanliga auktionerna? Här är en kort liten tillbakablick från köttrasauktionen i Hörby från 2017.

  Auktion: Så går det till

  SÄLJA:

  Vad är rätt utgångspris?

  – Man ska lägga sig i underkant på vad man vill ha. Chansen är större att få sälja om man har rimliga priser. Har man efterfrågade djur så blir det dyrare automatiskt.

  KÖPA:

  Knep för att göra en bra affär?

  – Titta igenom flera djur innan auktionsdagen och ha en lista över de djur du är intresserad av. I vissa fall kan budgivningen dra iväg för ett djur medan andra som är nästan lika bra inte får samma uppmärksamhet och går för ett betydligt lägre pris.

  Vad händer vid tvister?

  Vi har haft tillfällen då vinnande budgivare inte var nöjd med djuret vid upphämtningstillfället. Då kom köpare och säljare överrens om en lägre pris som båda var nöjda med. I värsta fall blir det ingen affär, och i så fall bjuder vi på en ny auktion för det djuret gratis, säger Jens Berfenfeldt.

  Begränsad ångerrätt

  När affärer görs mellan företag gäller inte lagen om ångerrätt. Enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (2005:59) har en konsument ångerrätt vid köp på nätauktion. Ångerrätten gäller dock inte om köparen är näringsidkare.

  Källa: Jens Berfenfeldt och Göran Johansson.

  FAKTA BOSKAPSTORGET AB

  Drivs som aktiebolag av Jens Berfenfeldt, Göran Johansson och Axel Göransson. Bildades 2020.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen