Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september 2017

  Börsaffärer ger bättre pris

  Jörgen Mattssons prissäkring lyfter betalningen från dagens bottennivåer. "Jag har lärt mig efter flera smällar att inte vara girig."

  FOTO: Fredrik Thunberg

  På skånska Elvireborg prissäkrades cirka 80 procent av den beräknade skördevolymen innan tröskningen drog igång. Jörgen Mattsson lyckades pricka in både det högre prisläget innan jul och under sommaren.

  – Jag har lärt mig efter flera smällar att inte vara girig, utan sätta ett mål och stiga av när målet är nått, säger han.

  Annars är det lätt att ryckas med när priserna går upp och hoppas på att få ännu mer betalt. Släpper man fokus på marknaden under några dagar kan det högre prisläget vara helt raderat. Därför är det viktigt att hålla sig till planen. Han uppskattar att få mellan 1600 och 1700 kronor per ton för kvarnvete i genomsnittspris tack vare prissäkringsstrategin.

  LÄS OCKSÅ Oväntat prisras slår mot svenska odlare

  ”Priser måste upp”

  Skörden i år blir bättre än förra årets nära katastrofala resultat på gården både när det gäller kvalité och kvantitet. Men trots att prissäkringar och god skörd räddar årets resultat ser han problem med de senaste årens låga prisnivåer på spannmålsmarknaden.

  – Priserna måste upp på en annan nivå för att vi ska få en hållbar växtodling, säger han.

  LÄS OCKSÅ God efterfrågan på maltkorn trissar upp priser

  Oro för rysk skörd

  För Rikard Larsson som tillsammans med sin far driver Kårstad gård utanför Motala i Östergötland återstår ungefär en fjärdedel av skörden när ATL pratar med honom i början på veckan.

  – Det har varit bra avkastning, vilket är förvånande med tanke på kylan i april och den kraftiga torkan i maj. Kvalitetsmässigt ser det ut som både proteiner och falltal hängt med, säger han.

  Historiskt sett sjunker i princip alltid priserna under skörden.

  – Men jag känner en viss oro för att Rysslands goda skördeutfall gör att vi inte nått botten än, säger han.

  FOTO: Rikard Larsson

  Lätt vara efterklok

  Prisstrategin på gården är att sprida ut försäljningen över året. En femtedel av veteskörden och hela rapsskörden såldes på fastpris i mars respektive april till 1 450 kronor per ton och 3 400 kronor per ton.

  – Det blev ett lyckokast med rapsen eftersom priserna då var höga. Däremot står vi med för mycket risk på den delen av spannmålsskörden som vi inte gjort något med. Det är alltid lätt att vara efterklok, säger han.

  Förhoppningen är ändå att prispressen ska avta och betalningen gå upp igen. Ungefär 75 procent av årets skörd lagras in på gården.

  LÄS MER Markpriserna upp 600 procent

  Elvireborg

  Jörgen Mattsson brukar 900 hektar på gården Elvireborg, Billeberga, i västra Skåne. Grödorna är höstvete, höstraps, vårvete, vårkorn och sockerbetor. Jörgen Mattsson har tio års erfarenhet av handel med spannmålsterminer på börsen. Han jobbar med prissäkring både via börs och genom fastpris hos handlare. All spannmål lagras in på gården. Gården drivs med hjälp av två heltidsanställda.

  Kårstad gård

  Rikard Larsson driver Kårstad gård på 220 hektar mellan Motala och Linköping i Östergötland tillsammans med sin far Rune Larsson. Fokus ligger på utsädesodling. Grödorna är höstvete, höstraps, vårkorn och lin/ärtor. Tre fjärdedelar av skörden lagras in på gården för försäljning i eftersäsong. Rikard Larsson är ordförande för Spannmålsodlarna i Östergötland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen