Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj

  Borgström: Stämman två viktigaste dagarna för LRF

  Evigt aktuella frågor varvas med bubblare på stämman. Att det alltid kan dyka upp något oväntat ger en nerv enligt LRF:s förbundsordförande Palle Borgström. – Diskussionerna på stämman är som en enorm vitamininjektion.

   LRF:s förbundsordförande Palle Borgström tror att dragningen om EU-valet kommer säkert väcka mycket tankar och diskussioner på stämman.
  LRF:s förbundsordförande Palle Borgström tror att dragningen om EU-valet kommer säkert väcka mycket tankar och diskussioner på stämman. FOTO: Ann Lindén

  Snart är det dags för LRF:s riksförbundsstämma. Den 21-22 maj ska medlemmar och styrelse diskutera allt från klimatfrågan och dess inverkan på lantbruket till konkreta ämnen som problem med vildsvin och viltskador. Men även mer oväntade ämnen kan tas upp och enligt LRF:s förbundsordförande Palle Borgström ger det stämman en viss oförutsägbarhet.

  Klimatfokus

  I år är det frågor om klimat, vilt och äganderätt som väntas få stort utrymme.

  – Klimatfrågan tar stor plats på stämman och fokus ligger på att de gröna näringarna är en del av lösningen. Vi måste ta fram en strategi som kan leda oss till den positionen.

  – Jord- och skogsbruket är en del av lösningen eftersom vi kan binda kol. Vi behöver reda ut hur vi kan optimera de processerna och vi behöver bättre beräkningsmodeller över hur mycket kol vi faktiskt binder.

  Förbereder för ”ovanlig” sommar

  Årets tema är ”Kraften i landet” och det beror på den kraftsamling som gjordes under förra årets torka då många hjälptes åt mot skogsbränder och med att få ihop foder trots bristen.

  – Redan nu är det torrt på en del håll i landet och vi förbereder oss på en sommar med ovanliga förhållanden. Boende på landsbygden hjälper varandra i svåra situationer och det stärker LRF som organisation.

  På stämman blir det även en omvärldsanalys inför EU-valet där jordbruksperspektivet varvas med ett bredare perspektiv.

  – Dragningen kommer säkert väcka mycket tankar och diskussioner.

  Eviga frågor

  Djurrättsaktivism är en fråga där Palle Borgström anser att LRF nått en del framgång. Men han säger att LRF ska fortsätta följa utvecklingen.

  – De som blir drabbade blir det på ett helt oacceptabelt sätt. Vi behöver se en förändring och efter påtryckningar från LRF har justitieministern startat en utredning kring lagstiftningen för hemfridsbrott och olaga intrång. Det tror vi är vägen vidare.

  Två inom LRF eviga frågor som kommer tas upp är äganderätten och viltfrågan.

  – De här frågorna är alltid är aktuella. Ägandefrågan inte minst på skogssidan och när det kommer till vilt är vildsvin något som kommer väcka stor diskussion då det gör att en del lantbrukare ger upp och slutar bruka arealen.

  Vilken punkt ser du mest fram emot på stämman?

  – Jag tycker att det ska bli spännande allt ihop. Detta är de två viktigaste dagarna på året för LRF och diskussionerna på stämman ger en enorm vitamininjektion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen