Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni

  Borgeby öppnar nu – sista minuten-tips!

  Borgeby

  Nu strömmar de första besökarna in till ett soligt Borgeby. Här är tipsen från projektledare Anna Larsen vad du inte får missa under onsdagen.

   Första besökarna strömmar in till Borgeby Fältdagar 2019.
  Första besökarna strömmar in till Borgeby Fältdagar 2019. FOTO: Hans Dahlgren

  För dem som inte smygstartade på mässans Pre-Event under tisdagen är det nu premiär en 21:a upplagan av fältdagarna nordväst om Lund i Skåne. Mässan öppnade klockan nio och nu ringlar en kö utanför ingången. Totalt finns här 400 utställare och 20 000 besökare väntas totalt under onsdagen och torsdagen.

  – Det första man ska göra är att ta sig till seminarietältet och lyssna på panelsamtalet som modereras av Johan Wester, säger Anna Larsen, projektansvarig på Borgeby Fältdagar.

   Anna Larsen projektledare på Borgeby Fältdagar tipsar.
  Anna Larsen projektledare på Borgeby Fältdagar tipsar. FOTO: Malin Eborn

  Rolig start

  Programpunkten startar klockan 9.00 är mässans egen variant på TV-programmet ”Fråga Lund”. Johan Wester, som kanske är mest känd för sin medverkan i humorserien ”Hipp Hipp” kommer på ”ett humoristiskt sätt att ställa frågor om lantbruk till en expertpanel.

  – Det är drop in och drop out som gäller där så det är ett perfekt sätt att vara där en stund i början, säger Anna Larsen.

  Sedan är tipset att ta sig bort till Vattentemaområdet. I nyheten waterlab startar demonstrationen redan klockan tio. Här kommer bland annat finnas en regnsimulator som visar på olika jordprofilers kapacitet att infiltrera vatten. Nytt effektfullt inslag på mässan är också visningen av potatismaskiner 11.30.

  Testa mat

  – Bevattningsdemonstrationen ska man inte heller missa, mest för att det är lite stort och fräckt och det har aldrig gjorts en sådan innan med så många olika maskiner, säger Anna Larsen.

  Däremellan ska man hinna med och äta och i år finns det ett större matutbud och flera nya matleverantörer.

  – Ett tips är att hålla sig till halvportioner för att få smaka lite av det ena och det andra på flera ställen, säger hon.

   Första besökarna strömmar in till Borgeby Fältdagar 2019.
  Första besökarna strömmar in till Borgeby Fältdagar 2019. FOTO: Malin Eborn

  Dold pärla

  Ett sista hett tips som inte varit omskrivet innan, är ”Monsterogräsen”, vid HIR Skånes monter. Där visas problemogräs som exempelvis Renkavle i odlingskärl, så att de inte ska sprida sig till odlingarna. Med kompletterande texter och bilder kan man lära sig mer om dessa ogräs, hur man förebygger och bekämpar dem.

  – Mina växtodlingskollegor kommer finnas i närheten om man vill diskutera dem. Det är en dold pärla, missa inte det, säger Anna Larsen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen