Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 februari 2017

  Bönder vill ladda mobilmasterna med traktorn

  Med hjälp av en traktor och ett elverk vill lokala lantbrukare i Västervik rädda mobiltelefonin när det blir elavbrott. De litar inte längre på Telia, som lovar att reservkraften vid masterna ska räcka i minst två timmar.

  – Deras bild stämmer inte med vår. Här slutar masten fungera efter 20 minuter. Och då kan vi inte nå vare sig ambulans eller polis, om det skulle behövas, säger den pensionerade lantbrukaren Sven-Olof Hafström i ett reportage med SVT.

  För att driftsäkra mobilnäten erbjuder sig nu lokala lantbrukare att förse masterna med ström genom att koppla till traktorn eller mindre elverk.

  – Vi hjälper gärna till och laddar masterna – om vi får, säger Joakim Andersson, ordförande för LRF Västervik till SVT.

  Arbetet skulle i så fall kunna organiseras via LRF:s stödgrupper, och skulle då möjliggöra kommunikation med omvärlden även vid hårda samhällsprövningar som stora stormar och svåra strömavbrott.

  Så traktorn och elverket står med andra ord redo om Telia vill.

  – Elavbrotten är oftast under en timme, så det är inget stort problem, säger Inger Gunterberg, presskontakt på Telia till tv-kanalen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen