Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april

  Bönder viktig ingrediens i stundande val

  I Indien kan bönderna spela en stor roll, när landet nu har gått till val. Den svåra situationen för lantbrukarna de senaste åren kan vara avgörande.

   Risfält i Västbengalen, Indien. Genrebild.
  Risfält i Västbengalen, Indien. Genrebild. FOTO: Mostphotos

  Bönernas situation är en av de huvudfrågor som valet i Indien har kretsat kring. De senaste åren har situationen för Indiens bönder försämrats, skriver SVT Nyheter, då bland annat priserna på frukt och grönt har legat still. Samtidigt har annat blivit dyrare vilket har gjort många bönder skuldsatta. Som en följd har många bönder tagit sina liv.

  – Min lillebror tog livet av sig när han inte kunde betala tillbaka sina lån, säger bonden Sanjay Parwa i nyhetsinslaget.

  Bönderna kan förändra

  Då nästan hälften av Indiens 1,3 miljarder invånare jobbar inom jordbruket spelar bönderna nu en stor roll i valet, som drog igång den 11 april. Jordbrukarna ses som ett stort hot mot det styrande partiet BJP, med Nareandra Modi i spetsen.

  Kongresspartiet kan ses som ett möjligt alternativ, som har lovat att skriva av böndernas lån om de kommer till makten. BJP menar i stället att det krävs mer långsiktiga reformer än så och redan nu har olika projekt tagit fart. Bland annat utbildas hundratusentals bönder i vissa delstater för att förstå den nya ekonomin och olika projekt ska underlätta för bönder att sälja direkt till kunderna.

  Ser ljusare framtid

  – När den nya regeringen tillträdde så började problemen. Bönderna är arga, vilket kommer att återspeglas i valet och drabba regeringen, säger Sanjay Parwa till SVT Nyheter.

  Tillsammans med andra ekobönder har han fått politiker att genomföra de reformer som ska underlätta för bönder att sälja direkt till kunder. Redan nu börjar det ge resultat, enligt Sanjay Parwa.

  – Nu går verksamheten bra här i Bombay och framtiden ser ljus ut, säger han till SVT Nyheter.

  Vad som händer i valet återstår att se. Valet inleddes den 11 april, men olika valomgångar sker vid olika tidpunkter i landets 29 delstater och 7 territorier. Den sista valomgången sker den 19 maj. Resultatet presenteras sedan den 23 maj.

  Relaterade artiklar

  Till toppen