Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juni 2018

  Bönder startar beteskedja

  En ny Facebookgrupp som sammanför markägare med obetade betesmarker och bönder vars djur behöver bete, har spridit sig som en löpeld. – Det är jättekul att folk reagerar. Att så många markägare hör av sig är nästan allra finast, säger initiativtagaren Niklas Bengtsson.

   Det första inlägget har delats över 10 000 gånger.
  Bild 1/2 Det första inlägget har delats över 10 000 gånger.
   I Facebookgruppen med namnet Betesmark åt betesdjuren har många markägare erbjudit betesmark.
  Bild 2/2 I Facebookgruppen med namnet Betesmark åt betesdjuren har många markägare erbjudit betesmark.

  Niklas Bengtsson arbetar med naturvård och EU-stöd till lantbrukare och har själv lamm på en gård i Almunge öster om Uppsala. I jobbet har han den senaste tiden allt oftare fått frågan från bönder om han känner till någon som har obetade betesmarker eller trädor, där deras djur skulle kunna få beta.

  – När jag åker runt bland gårdarna blir jag nästa rädd så gult det är. Djuren går på vallar där vinterfoder borde tas och det är kö till slakterier för dem som vill slakta sina djur så att de ska slippa svälta i vinter, säger Niklas Bengtsson.

   – Jag hoppas att Facebookgruppen kan leva vidare, de senaste dygnen har jag märkt att det är många där ute som vill hjälpa till, säger Niklas Bengtsson som är initiativtagare till gruppen ”Betesmark åt betesdjuren”.
  – Jag hoppas att Facebookgruppen kan leva vidare, de senaste dygnen har jag märkt att det är många där ute som vill hjälpa till, säger Niklas Bengtsson som är initiativtagare till gruppen ”Betesmark åt betesdjuren”.

  Läget fick honom att fundera på om han på något vis kunde hjälpa till. Lagom till trekaffet i måndags skrev han ett Facebookinlägg där han uppmanade markägare med obetade marker att höra av sig till närmaste bönder för att höra vad de har för behov. Inlägget avslutades med raderna:

  ”Eventuellt pappersjobb löser sig. Det viktiga just nu är att synka ihop mark med djur. Om ni vill så kan ni skicka pm till mig, så försöker jag koppla ihop mark med djur (gäller både djur- och markägare).”

  Larvigt snabb spridning

  När ATL pratar med Niklas Bengtsson på torsdagsmorgonen har han några mycket intensiva dygn bakom sig.

  – Det var nästan larvigt så snabbt som det inlägget spred sig, nu har det kommit upp i över 10 000 delningar. Efter ett tag gjorde jag en egen Facebookgrupp och telefonen har i princip plingat till oavbrutet sedan dess. Första dygnet var det helt sanslöst, då stod det att över 700 000 hade nåtts av inlägget, vad det nu innebär.

  I Facebookgruppen med namnet Betesmark åt betesdjuren har många markägare erbjudit betesmark, men Niklas Bengtsson vet inte om det än så länge har lett till att någon bonde kunnat föra sina djur dit.

  – Folk verkar kontakta varandra, så jag tror att det är på gång. Men det är ofta mycket som behöver ordnas med stängsel och annat innan det kan bli verklighet, säger Niklas Bengtsson.

  Får leva vidare

  Visar det sig att Facebookgruppen fungerar som det är tänkt ser Niklas Bengtsson ingen anledning att stänga den när den mest akuta torkan är över.

  – Jag hoppas att den kan leva vidare, och de senaste dygnen har jag märkt att det är många där ute som vill hjälpa till. Men fortsätter gruppen att växa som den har gjort får jag nog plocka in mer folk som hjälper till att administrera gruppen, säger Niklas Bengtsson.

  LÄS MER: Jordbruksverket ger dispens för trädesmarkerLÄS MER: Killarna bakom FacebooksuccénLÄS MER: Närproducerade livsmedel säljs via nätet

  Relaterade artiklar

  Till toppen