Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2017

  Bönder kritiserar kyrkans markaffärer

  Domkyrkan vill ge sina arrendatorer möjlighet att utvecklas.

  ATL berättade förra veckan om att Lunds domkyrka har lagt högsta budet på en jordbruksfastighet i Hagestad, vilket Skånska Dagbladet var först att rapportera om.

  Det vinnande budet landade på 25,25 miljoner efter en budgivning från utgångspris på 18 miljoner.

  Länsstyrelsen säger nej

  Men regleringar i jordförvärvslagen ställer krav på förvärvsbalans vilket innebär att en juridisk person, i det här fallet domkyrkan, inte kan öka sitt markinnehav genom att köpa mark från en privatperson.

  Större markköp kräver därför godkännande av Jordbruksverket. Dessutom ska länsstyrelsen yttra sig.

  I det här fallet har länsstyrelsen i Skåne sagt nej. De motiverar sin hållning med att domkyrkan redan har en negativ förvärvsbalans efter att ha köpt en fastighet i Lund 2014.

  Domkyrkans ansökan om att förvärva jordbruksfastigheten i Hagestad ligger nu på Jordbruksverkets bord.

  Missnöjet stort

  Bland lokala lantbrukare är missnöjet stort med Domkyrkans markköpsplaner enligt Skånska Dagbladet. Enligt uppgifter till Skånska Dagbladet ska andra lokala lantbrukare varit med i budgivningen om åkermarksfastigheten – men inte kunnat matcha kyrkans bud.

  Kyrkan förstår kritiken

  Domkyrkokamrerare Mats Persson menar att kritiken är väntad och förstår invändningarna men säger att domkyrkan också måste se till förutsättningarna för de arrendatorer som brukar deras mark.

  – Det är två sidor av samma mynt. Det är så att vi har lantbrukare som är arrendatorer som vi vill ge möjligheter att utveckla och förädla sitt lantbruk. Vi är fullt medvetna om att privata lantbrukare ser det på detta viset, jag har förståelse för det och har den största respekten för deras åsikter, säger Mats Persson till Skånska Dagbladet.

  Läs mer: Jordbruksverket granskar domkyrkans markaffärLäs mer: Debatt. Oansvarigt att skrota jordförvärvslagenLäs mer: Synpunkten. Omodern jordförvärvslag hämmar lantbruksföretagenPREMIUM. Driva lantbruk i Ryssland är ingen promenad i skogen

  Relaterade artiklar

  Till toppen