Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni 2018

  Torkan driver på krav om ersättning från EU

  Torkan har slagit hårt i flera länder i norra Europa. Lantbruksorganisationer i Norden och Baltikum begär nu krishjälp av EU för förstörda skördar.

   Torkan har slagit hårt mot länderna i både Norden och Baltikum.
  Torkan har slagit hårt mot länderna i både Norden och Baltikum. FOTO: Kerstin Davidson

  Lantbrukarorganisationer i Finland, Sverige, Danmark, Estland, Lettland och Litauen har vänt sig till EU för att få ersättning för de skördeskador som torkan har orsakat, skriver finländska Yle.

  I ett gemensamt brev vänder länderna sig till EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan och ber om pengar från EU:s krisbudget och påpekar även att lantbrukarna belastades svårt redan förra året till följd av ihärdigt regnande.

  Finns fog för stöd

  Den finländska bondeordföranden Johan Åberg i MTK (Finlands motsvarighet till LRF) uppger för Yle att det nu finns fog för att bevilja stöd till lantbrukare i Nordeuropa på grund av torkan.

  – Exempelvis frukt- och grönsakssektorn i Sydeuropa har ofta beviljats stöd ur EU:s kriskassa på grund av torka, säger Johan Åberg.

  Liksom i Sverige har torkan slagit hårt mot både spannmåls- och grönsaksodlingar i Finland och djuruppfödare har tvingats använda balutfodring eftersom betesmarkerna inte fått någon nederbörd. MTK bedömer att inte ens kommande regn kan hjälpa de värsta skördeskadorna, uppger Yle.

  Läs mer: Bekämpar vattenbrist med våtmarkLäs även: Torkan driver upp elpriset

  Relaterade artiklar

  Till toppen