Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Bönder drabbas av USA:s nedstängning

  Lantbrukare i USA lider av brist på information när viktiga myndigheter hålls stängda.

  – Situationen allvarligare än på många många år, säger en bonde i Iowa till The Guardian.

  Nedstängningen av den amerikanska statsapparaten kommer väldigt olägligt för landets bönder. Läget var ansträngt redan innan i och med den långdragna handelskonflikten med Kina som har drabbat exporten av jordbruksprodukter hårt. Att många myndigheter har hållit stängt sedan innan jul har förvärrat läget ännu mer.

  Jordbruksdepartementet stängt

  Förra veckan meddelade USA:s jordbruksdepartement, USDA, att rapporter med viktig statistik inte skulle släppas på fredagen som var planerat. Rapporterna, som bland annat redovisade landets lager av sojabönor, skulle ha gett en fingervisning om utbud och efterfrågan som är väldigt viktig för USA:s lantbrukare när det gäller att planera för det kommande året.

  Ytterligare försämras situationen av att utbetalningar på 12 miljarder dollar som kompensation för förlorad inkomst från export till Kina inte kan betalas ut.

  – Hela situationen är allvarligare för lantbrukare än vad den varit på många många år. Sojahandelns kollaps och nedstängningen av statsapparaten kunde inte ha inträffat vid ett sämre tillfälle, säger Aaron Heley Lehman, växtodlare i Iowa till The Guardian.

  ”Extrem finansiell stress”

  I och med att de viktiga siffrorna inte släppts famlar många i blindo kring utvecklingen på jordbruksmarknaden. Istället för att förlita sig på USDA-rapporterna försöker många nu få information från privata aktörer, satellitbilder och till och med Twitter, skriver nyhetsbyrån Reuters. Men även om det ger en viss hjälp kan de inte ersätta jordbruksdepartmentets uppgifter.

  – Den här tiden på året arbetar bönder tillsammans med sina bankkontakter, långivare och leverantörer. Det är väldigt frustrerande när bönder jobbar under sån extrem finansiell stress och samtidigt måste ta viktiga beslut medan allt står still innan USDA öppnar igen, säger Aaron Heley Lehman.

  Muren mot Mexiko

  Att USA:s myndigheter stänger inträffar med jämna mellanrum men nedstängningen har aldrig tidigare pågått så länge som nu. På lördagen passerades det tidigare rekordet från 1990-talet. Bakgrunden är konflikten mellan president Donald Trump och Demokraterna i kongressen över den omtalade gränsmuren mot Mexiko. Demokraterna, som efter mellanårsvalet i höstas har makten i representanthuset, vill inte godkänna anslag på 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för att bygga muren. Donald Trump å sin sida kommer inte att godkänna finansiering av sju federala myndigheter, däribland USDA, om inte oppositionen går med på att ge pengar till muren.

  ”Gissningar”

  Utöver rapporterna som skulle ha släppts på fredagen är det flera andra viktiga rapporter som är planerade att publiceras i januari och som nu kan försenas. Bland dem finns siffror som visar hur mycket varor som finns i kylförråd och hur många betande djur som ska slaktas, skriver Market watch.

  Lantbrukaren Dan Henebry odlar majs och soja i delstaten Illinois och säger till nyhetsbyrån Reuters att frånvaron av data från USDA försvårar arbetet.

  – Blir de här rapporterna försenade har marknaden ingen aning hur den ska bete sig utan hänvisas till gissningar, säger han.

  Ett vanligt år brukar priserna på spannmål öka på råvarubörsen i Chicago när USDA släpper sina större rapporter i mitten av januari. Det prisskuttet uteblev på fredagen, enligt preliminära siffror från börsens ägare CME Group inc, skriver Reuters.

  Relaterade artiklar

  Till toppen