Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari

  Bönder blockerar centrallager efter reklamkampanj

  Runt 250 tyska lantbrukare blockerade under måndagsmorgonen centrallagret för dagligvarukedjan Edeka med sina traktorer. Detta efter att företaget gjort reklam för sina låga priser.

   Lantbrukare protesterar utanför centrallager i Oldenburg.
  Lantbrukare protesterar utanför centrallager i Oldenburg. FOTO: DPA/TT

  Orsaken till ilskan hos lantbrukarna var en reklamskylt med en känd komiker. Budskapet föreföll vara: ”Mat förtjänar ett pris: det lägsta”.

  Många tyska lantbrukare kämpar med låga marginaler och landets livsmedelskedjor är kända för att pressa ner priserna hos sina leverantörer. De 250 demonstrerande lantbrukarna vid Edekas centrallager i Oldenburg hade dock missförstått en detalj: det tyska ordet för mat, Essen, är även namnet på en stad i Ruhrområdet. Det var en reklamskylt därifrån som fått fart på protesterna – senare visade det sig att reklamskyltar i andra städer hade andra stadsnamn först i reklambudskapet. Det var alltså staden som förtjänade låga priser, inte maten.

  En förklaring som inte verkar bita på de protesterande lantbrukarna, eftersom kedjan framför allt säljer livsmedel. Ber inte företaget om ursäkt före klockan 18.00 i kväll, måndag, och dessutom tar bort alla reklamskyltar senast 18.00 på onsdag, hotar de med att på nytt blockera centrallagret på onsdag, skriver Agrarheute.

  I följande artikel på NWZ Online finns en bild på reklamskylten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen