Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 augusti 2006

  Bondekompisarna viktigt stöd i skördekaoset

  Förstörda skördar får många lantbrukare att tappa hoppet. Men landets bondekompisar finns alltid tillgängliga för samtal och stöd.

  Lantbrukargänget från Simrishamn pratar med varandra när det känns tungt. Från vänster: Carl Brantlid, Anders Sassersson, Göran Bengtsson, Christer Persson och Anders Brantlid. Foto: Klas Andersson
  Bild 1/3Lantbrukargänget från Simrishamn pratar med varandra när det känns tungt. Från vänster: Carl Brantlid, Anders Sassersson, Göran Bengtsson, Christer Persson och Anders Brantlid. Foto: Klas Andersson
  Bondekompisen Eva-Lena Alwén har själv drabbats hårt av regnet. 500 hektar har ännu inte tröskats. "Jag kan ringa någon av mina bondekompisar och prata av mig", säger hon.
  Bild 2/3Bondekompisen Eva-Lena Alwén har själv drabbats hårt av regnet. 500 hektar har ännu inte tröskats. "Jag kan ringa någon av mina bondekompisar och prata av mig", säger hon.
  Anita Persson och Gunnel Andersson hämtar kraft och stöd från den äldre generationen.
  Bild 3/3Anita Persson och Gunnel Andersson hämtar kraft och stöd från den äldre generationen.

  TOMELILLA ATL
  -Det är som när man slår tån i bordsbenet. Vad som behövs är att gå ut och skrika, sa lantbrukaren och bondekompisen Eva-Lena Alwén.

  I går, onsdag, talade hon inför ett drygt hundratal lantbrukare i Tomelilla Folkets park i samband med LRF Skånes möte om regnet och skördeläget. Hon uppmanade bönderna att öppna ventilen i stället för att hålla sina känslor inombords.
  -Ta kontakt, rensa ert hjärta och prata. Vi måste bry oss om varandra och hålla humöret uppe, sa Eva-Lena Alwén.

  Hennes uppgift är att stötta lantbrukare genom att lyssna och lotsa vidare till präster, läkare eller ekonomiska rådgivare. Det sker på telefon eller vid hembesök.

  Präster och sjuksköterskor

  Bondekompisarna startades av prästen Maylis Persson för sex år sedan och har nu även spritt sig till andra delar av landet.
  I Skåne finns ett 30-tal bondekompisar från alla möjliga yrkesgrupper, bland andra präster, lantbrukare och sjuksköterskor.

  Efter stormen Gudrun spelade kompisarna en aktiv roll.
  Många bönder hör av sig. Det är män och kvinnor, unga och gamla, enligt Eva-Lena Alwén. Det kan handla om allt från generationskrockar till äktenskapliga problem.

  Tystnadsplikt

  -Bondekompisarna har tystnadsplikt och inga förutfattade meningar. Jag fortsätter nog vara bondekompis i hela mitt liv, säger Eva-Lena Alwén.

  Lantbrukaren Christer Persson från Simrishamn kämpar för tillfället med skörden tillsammans med sina fem grannar.
  -Jag har 150 tunnland kvar att tröska, sa han uppgivet.

  Han tycker att bondekompis är en bra idé. Men tror att vissa bönder kan dra sig för att ringa någon de inte känner. Själv får han prata av sig med grannarna.
  -Vi pratar om våra bekymmer, frågar varandra om råd och byter erfarenheter. Det är skönt att ha ett bollplank, sa han.

  Grannbönderna har haft maskinsamverkan i 20 år och hjälper varandra i vått och torrt.

  Många ensamma lantbrukare

  Lantbrukarna Anita Persson från Hörby och Gunnel Andersson från Lunnarp tror också på konceptet med bondekompis.
  -Samhället har blivit så inriktat på att man bara ska tänka på sig själv. Och det finns många ensamma lantbrukare, sa Anita Persson.

  Gunnel Andersson menar att det är viktigt att ta sig tid att prata med sina grannar. Själv får hon mycket stöttning från den äldre generationen.

  Hur känns det när man lättat sitt hjärta?
  -Man får mer kraft, sa Anita Persson.

  Efter mötet skyndade lantbrukarna hem. Från den gråa himlen föll ett stilla regn.
  Johan Joelsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen