Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2017

  Bondekompis stöttar i svåra stunder

  När en lantbrukare får det svårt finns Gudrun Haglund-Eriksson där. Som omsorgsansvarig ser hon till att djuren blir omskötta och dess ägare får hjälp.

  Gudrun bor i Närke och driver ett stort lantbruk med lammproduktion. Hon har varit i branschen länge och vet hur utsatt man som lantbrukare många gånger är. Tidigare var Gudrun Bondekompis, i dag är hon omsorgsansvarig för LRF Örebro.

  – Vi arbetar tillsammans. Jag som är omsorgsansvarig går in och tar hand om det praktiska och djuren vid behov. Bondekompisen riktar in sig på människorna, lantbrukaren. Det kan vara skilda saker och finnas olika behov. Vi kan komma ut och prata böndernas språk, vi vet vad det handlar om.

   Gudrun Haglund-Eriksson vid sitt köksbord. Det är ofta här eller över telefon hon hamnar när en lantbrukare vill prata.
  Gudrun Haglund-Eriksson vid sitt köksbord. Det är ofta här eller över telefon hon hamnar när en lantbrukare vill prata. FOTO: Pia Gyllin

  Vid akut sjukdom och andra oförutsedda händelser kan det vara skönt att ha en Bondekompis att vända sig till. För en del lantbrukare kan yrkesvalet ibland kännas ensamt. En del lever ensamma, medan andra har familj som inte är involverade i lantbruket. Precis som andra yrken där ensamheten kan vara påtagande är det skönt när det finns ett nätverk som kan fånga upp och hjälpa en vidare när behovet uppstår.

  LÄS MER: Så arbetar de mot risker för anställda

  För att passa som Bondekompis bör du kunna bemöta olika slags människor. Att vara lyhörd, social och inte dömande är viktiga aspekter.

  – Vi kliver aldrig in och dikterar villkoren, det får lantbrukaren själv göra. Däremot finns vi där och kan lyssna och hjälpa vidare. I många fall har det faktiskt räckt med ett telefonsamtal. Ibland räcker det att få höra att du tänkte rätt.

   Det finns många exempel på situationer som har kunnat räddas tack vare det nätverk som är redo att sluta upp.
  Det finns många exempel på situationer som har kunnat räddas tack vare det nätverk som är redo att sluta upp. FOTO: Pia Gyllin

  Man har sedan länge märkt att vanliga psykologer inte är den bästa lösningen eftersom de oftast inte förstår själva bondefrågan.

  – Då kan vi hjälpa vidare till psykologer som har anknytning till lantbruk och landsbygd.

  Brett nätverk i omsorgsgrupp

  Omsorgsgruppen i Örebro län består av representanter från LRF, länsstyrelsen, slakt, mjölk- och växtodling samt polis. Allt sker under sekretess.

  – Det kontaktnät vi har tillsammans gör att vi kan agera snabbt vid behov. Det kan handla om att jag till exempel går in och mjölkar djur, till att hjälpa vidare med ekonomiska bekymmer. Vårt mål är att komma in innan det blir ett ärende hos länsstyrelsen, att det inte ska behöva gå så långt.

  LÄS MER: Bondekompisarna viktigt stöd i skördekaoset

  Gudrun Haglund-Eriksson menar att lantbrukare är en utsatt grupp och att det många gånger är svårt att få allmänheten att förstå det komplexa i yrket.

  – Det har varit, och är fortfarande, många ekonomiska utmaningar och så är det ett ensamarbete. Ibland får du inte ens förståelse ens av dina närmaste. Det är mycket som står på spel och det blir en press på oss lantbrukare.

   Gudrun Haglund-Eriksson.
  Gudrun Haglund-Eriksson. FOTO: Pia Gyllin

  Gudrun har varit med tillfällen med akuta sjukdomsfall och där lantbrukarens familj fått ge omsorgsgruppen fullmakt för att kunna sälja djur och medla kontakt.

  – Vi tittar ofta på vad lantbrukaren själv har för kontaktnät, men det gäller att vara finkänslig och fråga vad de vill ha hjälp med. Vi kan bara erbjuda våra tjänster. I slutändan är det lantbrukaren som måste få ta beslut.

  Välkommen hjälp

  Ibland ringer lantbrukaren själv till Gudrun för att be om hjälp, men i andra fall är det en granne eller någon i lantbrukarens nätverk som hör av sig.

  – Det handlar hela tiden om finkänslighet. Men det vi märker är att det oftast är väldigt välkommet med vår hjälp. Jag får också mycket uppskattning från anhöriga, det blir många tack. Det är ju det som gör att man orkar vidare och ge av sig själv, för det är inte alltid enkla fall och det går inte alltid att stänga av känslorna.

  LÄS OCKSÅ: LRF startar mjölkjour för bönderLÄS OCKSÅ: Stort sug efter råvara till ekogödselLÄS OCKSÅ: De rycker ut när olyckan är framme

  Vad gör en bondekompis?

  En lyssnande medmänniska som känner till lantbrukets villkor.

  Har inte alltid lösningar på problemen, men försöker tillsammans med dig som har det jobbigt att komma vidare. Det kan vara svårt att tänka logiskt när man är mitt uppe i en svår situation.

  Ersätter inte professionell hjälp som kuratorer, psykologer eller ekonomirådgivare i de fall sådana behov finns.

  Källa: lrf.se

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen