Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Bonde åtalas – misstänks ha stulit badstrand

  Grannar slog larm när mannen misstänktes ha forslat bort en stor mängd sand från den gemensamma badstranden i sydöstra Sverige. Nu åtalas han misstänkt för egenmäktigt förfarande.

   Stranden på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Stranden på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var i september 2018 som en granne slog larm till kommunen om att en lantbrukare hade grävt upp sand från den gemensamma stranden. Flera ton sand ska ha transporterats till bondens gård för att sedan användas som strö till korna, enligt vittnet.

  Kommunen valde att polisanmäla mannen, som nu har åtalats misstänkt för att ha stulit sand från badstranden. Bland annat misstänkte kommunen miljöbrott, då grävarbetet pågått på ett strandskyddat område där det finns flera rödlistade arter.

  Har försvunnit i flera år

  Grannen ska ha tagit bilder under bondens grävarbete i september men vittnar också om att det här ska ha pågått i flera år, vilket har gjort att byns badstrand minskat. Fler boende i området ska också ha vittnat om att lantbrukaren under flera års tid grävt upp så mycket som 900 ton sand. Men det finns inga bevis utöver vittnesuppgifterna.

  Enligt åtalet erkänner mannen att han har tagit 20 kubikmeter sand i september 2018, men kommenterar inte tidigare hämtningar. Han säger att syftet med grävarbetet har varit att röja upp ett befintligt dike som länge har använts som avvattning av områdets åkrar.

  Anmäldes även 2016

  Samma försvar ska mannen ha använt sig av 2016, då han också anmäldes till länsstyrelsen av några grannar för att ha hämtat sand. Länsstyrelsen godtog då mannens version och ärendet lades ner.

  Enligt åklagare går det inte att bevisa om mannen gjort sig skyldig till miljöbrott. Däremot åtalas han för egenmäktigt förfarande och åklagaren föreslår en företagsbot på 20 000 kronor som påföljd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen