Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni 2019

  Bomb från andra världskriget exploderade på åker

  En hög smäll och uppkomsten av en stor krater har väckt frågor i tyska Ahlbach. På måndagen förklarade polisen att det troligtvis rör sig om en gammal bomb som har detonerat.

   Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var vid fyratiden på söndagsmorgonen som en hög smäll hördes i tyska Ahlbach, nordväst om Frankfurt. Bland annat lantbrukaren Willy Weisser berättar för tidningen Frankfurter Neu Presse att han kände en kraftig smäll och hur hela huset skadade till.

  Misstänkte jordbävning eller asteroid

  Han trodde att det kanske rörde sig om en jordbävning och statens kontor för naturskydd, miljö och geologi ska också ha uppmätt en lätt jordbävning i samband med smällen. Senare hittades en stor krater ute på en grannes åker och frågorna blev ännu större.

  Kratern har en yta på tio meter i diameter och är cirka fyra meter djup. Den undersöktes redan på söndagen, men det gick inte att se några tecken på åverkan. I stället misstänktes att det kunde röra sig om en asteroid.

  Gammal bomb detonerade

  Under måndagen undersöktes kratern igen och polisen meddelade att orsaken troligtvis är en 75 år gammal bomb som detonerat på fältet. Det ska ha rört sig om en bomb på 250 kilo som tros komma från andra världskriget då det ska ha funnits flera militära radioanläggningar i området.

  Radioanläggningarna utsattes för bombräder från de allierade och den här bomben tros ha landat på fältet och blivit liggande nere i marken – fram till den plötsliga explosionen.

  Ingen ska ha skadats i samband med händelsen.

  – Vi ska vara glada att lantbrukaren inte var ute på fältet, säger Johannes Laubach, presstalesperson på kommunen i Limburg-Ahlbach, till tidningen Hessendau.

  Relaterade artiklar

  Till toppen