Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 februari

  Grissatsning välkomnas av branschen

  Bollerup Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium bygger nytt modernt grisstall och satsar på ny teknik men med mindre halm.

   Bollerup naturbruksgymnasium är ett av Sveriges största naturbruksgymnasier och har en total areal på 720 hektar.
  Bollerup naturbruksgymnasium är ett av Sveriges största naturbruksgymnasier och har en total areal på 720 hektar. FOTO: Bollerup naturbruksgymnasium

  Skolan investerar i ett nytt modernt stall för smågrisproduktion. Även det befintliga suggstallet ska ersättas med nybyggnation.

  Investeringen landar på 20 miljoner kronor.

  – Vi byter system på tillväxtsidan. Vi har i dag något som låg i framkant på 90-talet med familjeboxsystem. I det nya stallet blir det bland annat transpondersystem, säger skolchefen Simon Blixt till ATL.

  Bollerup bygger nytt BB-stall och nytt stall med tillväxtavdelningar. Den största skillnaden blir kanske synen på hur halm ska användas. Det blir transpondersystem för sinsuggor och dräktiga djur i stället för djupströ. Även betäckningsavdelningen blir helt ny.

  Samma antal suggor

  I dag har skolan en helintegrerad smågrisproduktion med 336 suggor och drygt 2000 slaktsvinsplatser. Antalet suggor blir detsamma även med det nya stallet.

  – Vi räknar med bättre resultat och hoppas kunna flytta över grisarna om ett år, fortsätter Simon Blixt.

  Parallellt med byggstarten har skolan tecknat avtal med KLS Ugglarps om att köttet ska ingå i varumärket ”Skånska Gårdar”.

  – Vi tror på grisnäringen och vi vill visa att det finns en framtid. Om producenterna satsar så ska också en skola kunna göra det. Och så vill vi att våra elever ska utbildas i moderna system så de rustas bra för framtiden, avslutar Simon Blixt.

  Satsningen välkomnas av Sveriges Grisföretagare.

  ”En av den största utmaningen svensk grisproduktionen har är att säkra upp framtida arbetskraft. Detta är ett steg i rätt riktning”, kommenterar vice ordförande Mattias Espert i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen