Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  Bollerup lockar elever från hela landet

  Ett gott rykte och fokus på teknikutveckling är faktorer som gör att elever från hela landet söker sig till Bollerup naturbruksgymnasium.

   Bollerup naturbruksgymnasium är ett av Sveriges största naturbruksgymnasier och har en total areal på 720 hektar.
  Bollerup naturbruksgymnasium är ett av Sveriges största naturbruksgymnasier och har en total areal på 720 hektar. FOTO: Bollerup naturbruksgymnasium

  Cirka 240 elever studerar på Bollerup naturbruksgymnasium som har huvudinriktningarna lantbruk eller häst. Över hälften av Skånes lantbrukselever går på gymnasieskolan, men utbildningarna lockar ungdomar från flera andra regioner.

  – Bollerup ett gott renommé, många elever har syskon eller släktingar som gått på skolan. Men det är inget självspelande piano. Vi har en hög måluppfyllelse och jobbar hårt för att eleverna ska ta examen med bra betyg, säger skolans rektor Lena Tjellander.

   ”Nästan alla elever väljer internatboende, så det blir ofta en väldigt god gemenskap och en del får vänner för livet”, säger Lena Tjellander.
  ”Nästan alla elever väljer internatboende, så det blir ofta en väldigt god gemenskap och en del får vänner för livet”, säger Lena Tjellander. FOTO: Bollerup naturbruksgymnasium

  Det är också viktigt att hänga med i teknikutvecklingen, inte minst inom lantbruket.

  – Många lantbrukselever är intresserade av maskiner och tekniken utvecklas fort, så det gäller att hålla sig ajour med moderna maskiner och följa vad som händer inom precisionsodlingen, säger Lena Tjellander.

  Välutrustade anläggningar och en realistisk studiemiljö är betydelsefullt när eleverna ska förberedas för yrkeslivet.

  – I kostallet har vi både robotmjölkning och grop eftersom eleverna kan komma att jobba med båda delarna, säger Lena Tjellander.

  Bollerup har även satsat på extra påbyggnadskurser till elever som är intresserade.

  – Där sticker vi nog ut jämfört med många andra naturbruksskolor. Vi har flera avancerade kurser som matematik 5 och Cambridge-engelska, till exempel, säger Lena Tjellander.

   Ett testamente från lagmannen Tage Ludvig Sylvan lade grunden till Bollerup som utbildningsplats.
  Ett testamente från lagmannen Tage Ludvig Sylvan lade grunden till Bollerup som utbildningsplats. FOTO: Bollerup naturbruksgymnasium

  Får ofta jobb innan examen

  Det är stor efterfrågan på utbildad lantbrukspersonal och efter examen har många elever lätt att hitta jobb.

  – När det gäller lantbrukseleverna är det inte ovanligt att de har jobb redan innan de slutar. Även bland dem som vill läsa vidare är det vanligt att jobba några år först innan man väljer högre utbildningar, säger Lena Tjellander.

  Den planen har sistaårseleven Karl Paulsson, som läser lantbruk med naturvetenskapliga kurser. I stället för att inrikta sig på växtodling eller djurhållning läser han ämnen som matte, fysik och kemi.

  – Det ger mig större möjlighet att läsa vidare på universitetet. Många som läser de praktiska inriktningarna har ofta möjlighet att ta över något där hemma, jag har inte de utsikterna. Efter examen ska jag jobba något år, sedan funderar jag på att läsa till agronom eller ingenjör, säger Karl Paulsson.

   ”Jag valde Bollerup eftersom jag kunde kombinera lantbruksstudier med naturkurser”, säger Karl Paulsson.
  ”Jag valde Bollerup eftersom jag kunde kombinera lantbruksstudier med naturkurser”, säger Karl Paulsson. FOTO: Privat

  Bollerup naturbruksgymnasium

  Det har bedrivits utbildning på Bollerup sedan 1902. Skolan drivs av en stiftelse och har 150 mjölkkor, en avelsbesättning på 50 simmental, 350 grisar och 80 tackor.

  I maskinparken finns ett trettiotal traktorer, fyra lastmaskiner och tre skördetröskor. Eleverna kan även öva sig i fyra traktorsimulatorer.

  Den totala arealen uppgår till 720 hektar fördelat på 480 hektar odling, 130 hektar betesmark, 87 hektar skog och 32 hektar park.

  Bollerup naturbruksgymnasium är för närvarande inte medlem av Naturbruksskolornas förening.

  Källa: Bollerup naturbruksgymnasium

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen