Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars

  Blygsamma resultat i superförhandling

  Försiktig optimism om att Cap-reformen ska vara klar till sommaren efter fredagens trepartssamtal.

   Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes är medlemsländernas topprepresentant i Cap-förhandlingarna.
  Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes är medlemsländernas topprepresentant i Cap-förhandlingarna. FOTO: Mario Salerno/Rådet

  Det var det tunga gardet som träffades i fredags för att få upp farten i förhandlingarna om reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Deltog gjorde EU-parlamentets fyra förhandlare, ordföranden i jordbruksministerrådet och två EU-kommissionärer, förutom jordbrukskommissionären även kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans som har det övergripande ansvaret för den gröna given.

  Ärvd gård möjligt villkor

  Heldagsmötet gav några konkreta resultat, bland annat att det åter ska införas en obligatorisk definition av vad som krävs för att vara en aktiv lantbrukare, det vill säga stödberättigad. Det gjordes även i den senaste reformen, men definitionen gjordes så småningom frivillig. Vilka krav som ska ställas är man inte överens om. Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski twittrade senare om att fem kriterier där minst två måste uppfyllas var en möjlig variant. Han beskrev det själv som att han ”tänkte högt” med förslag som att man har djur, att en väsentlig av inkomsten kommer från lantbruket och att man driver en ärvd gård.

  Några av de största stötestenarna togs överhuvudtaget inte upp på mötet som pågick från nio på morgonen till närmare sju på kvällen. Den gröna arkitekturen, det vill säga hur stöden ska utformas och fördelas för att ge mesta möjliga miljöeffekt, och EU-parlamentets vilja att minimikrav på arbetsmiljö ska ingå i stödvillkoren, stod till exempel inte på dagordningen.

  Hoppfullt

  Deltagarna avslutade ändå dagen med hopp om att förhandlingarna ska kunna avslutas före halvårsskiftet.

  – Vi lyckades ta bort hinder från vägen och vi kan förhoppningsvis nå en överenskommelse, sa ordförandelandet Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes vid en presskonferens fredag kväll.

  EU-parlamentets budskap andades lite frustration. ”Rådet kommer att behöva visa större flexibilitet de kommande veckorna om vi ska kunna gå framåt snabbt”, sa huvudförhandlaren Norbert Lins enligt ett pressmeddelande.

  LÄS MER: Tuffa förhandlingar väntar om CapLÄS MER: Superförhandling ska få fart på Cap-reformen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen