Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 februari 2017

  Black Earth Farming lägger ner

  Börsbolaget avser att sälja och dela ut sina ryska tillgångar samt verka för en likvidation av bolaget.

   Börsbolaget avser att sälja och dela ut sina ryska tillgångar samt verka för en likvidation av bolaget.
  Börsbolaget avser att sälja och dela ut sina ryska tillgångar samt verka för en likvidation av bolaget. FOTO: Black Earth Farming

  I ett pressmeddelande framgår att BEF har ingått i ramavtal om att sälja sina ryska verksamheter för ett beräknat totalt belopp om 184 miljoner dollar kontant till Volgo-Donselkhozinvest.

  Affären väntas slutföras tidigast i april.

  Det var den 9 augusti 2016 som det framkom att BEF förde samtal med potentiella köpare av de ryska tillgångarna.

  ”Efter att ha utvärderat denna affär och alternativen, inklusive att fortsätta att driva verksamheten, är vi övertygade om att försäljningen till Volgo-Donselkhozinvest erbjuder det bästa värdet för aktieägarna”, säger Per Åhlgren, ordförande i BEF, enligt pressmeddelandet.

  Styrelsen i BEF avser att rekommendera att det som kvarstår av försäljningslikviden efter återköp av utestående obligationer samt vissa operativa kostnader, ska överföras till aktieägare.

  Handeln återupptas

  Bedömningen är att cirka 185-193 miljoner dollar kommer att finnas tillgängliga för överföring till aktieägare, motsvarande cirka 7:20-7:50 kronor per svenskt depåbevis. Detta motsvarar en premium om 96,5-104,7 procent jämfört med det volymvägda snittet under de tre månader av handel innan den 9 augusti 2016. BEF stängde på 6:70 kronor i fredags och handelsstoppades innan öppning måndag.

  Vidare avser styrelsen att föreslå en frivillig likvidation av BEF, och sedan avnotera aktien.

  De tredje största ägarna i BEF, Kinnevik, Alecta, Gomobile och vd har åtagit sig att rösta för affärens genomförande.

  Volgo-Donselkhozinvest är ett ryskt jordbruksbolag ägt av familjen Kukura, enligt information från Kinnevik.

  Handeln i Black Earth Farming, BEF, kommer att återupptas klockan 14.00. Det meddelar Stockholmsbörsen.

  Handelns stoppades innan börsöppning på måndagen och vid 13.15-tiden kom beskedet att BEF avser att sälja, och dela ut sina ryska tillgångar samt likvidera bolaget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen