Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj 2017

  Bjöd in allmänhet - fick aktivister

  Vad gör man när aktivister tar sig in på gården och i stallarna? Frågan är ständigt aktuell, nu senast i samband med kosläpp i helgen.

   Tydlig märkning förbättrar förutsättningarna för att lagföra intrång enligt polisen. Här går man nog inte in för att leta efter toaletten.
  Tydlig märkning förbättrar förutsättningarna för att lagföra intrång enligt polisen. Här går man nog inte in för att leta efter toaletten. FOTO: Hans Dahlgren

  ATL har skrivit mycket om de hot och trakasserier som lantbrukare utsätts för, både personligen och digitalt. Senast i helgen uppges aktivister ha försökt störa ett betessläpp genom att demonstrera på gården.

  Men enligt polisen har man rätt att avvisa personer som man inte vill ha på gården – det finns ingen demonstrationsrätt på privat mark. Att gå in för att filma eller ta kort i privata byggnader utan lov är straffbart.

  – I de fall när man öppnar upp gården för allmänheten gör man ju någon form av gränsdragning för var besökarna får vara och var de inte får vara. Det finns ju mycket på en gård som kan vara farligt, så det är inga konstigheter med det, säger Polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

  Viktigt att anmäla

  Om man försökt avvisa personen eller personerna och de inte lämnar platsen, kan man larma polisen som får komma och hjälpa till.

  – Om det dessutom rör sig om brott, som olaga intrång eller olaga hot, så ska det definitivt anmälas, säger han.

  Stefan Gustafsson menar att det rent lagligt underlättar om man tydligt märker upp besöksområdet och spärrar av där man inte vill att folk ska gå. Om någon bryter avspärrningen och går där de inte är tillåtna, så är det lättare att avvisa den och göra en anmälan.

  – Om de bryter avspärrningar, och särskilt om de går in i privata hus och byggnader så rör det sig om olaga intrång, vilket är straffbart. Lantbrukaren har ju ansvar för att skydda sina djur och sin verksamhet, bland annat genom att reglera vem som rör sig på gården, vad de gör och var, säger Stefan Gustafsson.

  Svårt att sålla

  Han menar att man tyvärr får vara medveten om att man bjuder in även aktivister när man öppnar för allmänheten.

  – Man skriver ju kanske inte ”Vi bjuder in till kosläpp, alla utom aktivister är välkomna”, säger Stefan Gustafsson.

  ATL har nyligen kartlagt kriminella svenskar som gör brott under djurrättsflagg. Den kartläggningen visar att det finns svenska aktivister som är bland de mest våldsamma i Europa.

  Djurägaren tar kampen mot nättroll och bondehatAktivister ställs inför rättaAktivister fick fängelse för stöld

  Relaterade artiklar

  Till toppen