Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 april

  Bjertorp blir Lantmännens framtidsgård

  Bjertorp blir Lantmännens försöksgård för att testa nya tekniska lösningar. Tillsammans med Dataväxt lanserar Lantmännen även Klimatkalkylen, ett nytt verktyg för att beräkna klimatpåverkan på gårdsnivå.

   Bjertorp blir centrum för att testa nya tekniker inom Lantmännen.
  Bjertorp blir centrum för att testa nya tekniker inom Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Bjertorp i Västergötland blir Lantmännens försöksgård, där nya tekniska lösningar med fokus på avkastning, biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan ska testas.

  För att få insatsvarorna på rätt plats kommer framtidsgården Bjertorp att ha ett stort fokus på precisionsodling, där inte minst proteinmätaren i tröskan blir ett viktigt inslag för att beräkna utfallet av de olika insatserna. Samtidigt levererar Agco en lösning som ska optimera fältkörningar utifrån fältets geometri i fasta körspår, vilket inte minst är viktigt för jordhälsan.

   Det nya verktyget ska göra det lättare att beräkna koldioxidavtrycket i förhållande till per kilo skörd, vilket också innebär att skörden får en stor påverkan på avtrycket.
  Det nya verktyget ska göra det lättare att beräkna koldioxidavtrycket i förhållande till per kilo skörd, vilket också innebär att skörden får en stor påverkan på avtrycket. FOTO: Dataväxt

  I samband med att Lantmännen visade upp sin försöksgård på torsdagen släpptes även nyheten att man tillsammans med Dataväxt ska lansera en ny tjänst som ska göra det enklare att mäta klimatpåverkan på gårdsnivå: Klimatkalkylen. Tjänsten baseras på uppgifter som redan finns i växtodlingsprogrammet, och gör det därmed enkelt att komma i gång. Bland annat kan man simulera bränslebyten och i förlängningen även andra insatser som kolinlagring.

  Tjänsten kommer i höst.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen