Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 juli 2011

  Bitsk tupp ledde till anmälan

  Någon tyckte att hönsen på fäboden såg ut att fara illa. Länsstyrelsen i Dalarna ryckte ut på kontroll -  men bedömde anmälan som "obefogad". Boven i dramat visade sig nämligen vara en elak tupp.

  – Om djuren hade farit illa så bör det ju ha varit fler än en person som hade anmält oss, säger Lars Johannesson, som arrenderar fäboden i Säterdalen, till Dalarnas Tidningar.

  Anmälan lämnades in av en privatperson i juni. Anmälaren hade bland annat reagerat på att några höns saknade fjädrar.

  Smärre brister

  Länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll och hittade ett par brister, dock ingenting som rörde hönsen.

  – Att några av hönsen saknar fjädrar på bakdelen beror på att de tidigare bodde i samma hönsgård som en elak tupp som plockade fjädrar från dem, säger Lars Johannesson till tidningen.

  – Jag funderade länge på om jag skulle ta hit dem eftersom jag anade att folk skulle reagera på hur de såg ut. Men ägaren blev bara glad att jag tog hand om dem.

  Länsstyrelsen anmärkte på att hö låg på marken under foderhäcken, att flera får var tunna i hullet och att grisarna saknade tillgång till vatten vid tiden för inspektionen.

  Slutsatsen i rapporten är att anmälan mot fäboden trots detta var obefogad, skriver Dalarnas Tidningar.

  – Vi rengör vattenkärlen och då blir grisarna utan vatten i 15-20 minuter. Och just då kom länsstyrelsen och inspekterade. Dagen efter deras besök kom veterinären för att avmaska fåren och inspektera samtliga djur. Han hade inget att anmärka på, säger Lars Johannesson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen