Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 oktober

  Biokol kan ge mer betalt för mjölkgårdar

  I ett forskningsprojekt på SLU undersöks vilka effekter vallfoder med tillsatt biokol kan ha på ekologiska mjölkgårdar. Syftet är att undersöka de ekonomiska vinsterna.

   Om biokol kan användas för att ge renare djur, är något som forskningsprojektet undersöker (arkivbild).
  Om biokol kan användas för att ge renare djur, är något som forskningsprojektet undersöker (arkivbild). FOTO: Ellinor Eke Göransson

  En mindre vallskörd med tillsatt biokol ligger nu i 48 labbsilos hos Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Vallskörden är en viktig del i ett forskningsprojekt som ska undersöka om tillsatt biokol i ensilering kan bidra till ökat proteininnehåll i foder till mjölkkor.

  Det skulle kunna leda till direkta ekonomiska fördelar för lantbrukaren, bland annat genom högre produktion hos djuret.

  I framtiden ska man i projektet också undersöka om biokol kan leda till minskade utsläpp av ammoniak och metan från våmmen på kon. I så fall kan också detta vara ekonomiskt positivt för mjölkbönder.

  – Om det visar sig vara miljöpositivt kan det vara en motivering för merpris. Det kommer antagligen att premieras med miljönytta även i framtiden, säger Torsten Eriksson som är forskare på SLU och ansvarig för projektet.

  Vad forskningen kommer fram till angående biokolens effekter kan enligt forskarna också vara till nytta för konventionella gårdar och andra lantbruk än just ekologiska mjölkgårdar.

  Nästa år tas en fullskalig skörd för att kunna utfodra ett antal djur, för att vidare kunna undersöka bland annat vilka effekter biokol kan ha på träckkonsistens och renhet hos djuret.

  LÄS OCKSÅ: Lantbrukare ska få betalt för kolsänkor

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen