Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni

  Biogastraktor kan vinna Elmias innovationspris

  New Hollands biogastraktor är en av 24 nominerade till årets upplaga av Elmias innovationspris.

   ATL var på plats när New Holland premiärvisade en prototyp av sin biogastraktor i februari 2018.
  ATL var på plats när New Holland premiärvisade en prototyp av sin biogastraktor i februari 2018. FOTO: Fredrik Stork

  New Hollands T6 180 är fossilfri och kan göra lantbruket självförsörjande med hjälp av egenproducerad biogas. Det gör den till en av 24 kandidater till att vinna årets Elmia Lantbruk Innovation Award.

  Så här skriver juryn, bland annat:

  ”Tack vare smarta lösningar av gaslagring närmar sig drifttiden mellan tankningarna vad en konventionell dieselmotor medger. Biogastraktorn möjliggör koldioxidneutral och lokalproducerad energi som kan ge lantbrukare lägre miljöpåverkan, stärkt ekonomi och positiv image. Bland resurserna att nyttja finns gödsel som kan ge biogas.”

  Läs mer: Ska New Holland lyckas där andra har misslyckats?

  ATL TV var på plats när en prototyp av traktorn visades upp – se inslaget här:

  FOTO: Hans Dahlgren

  En annan traktormodell som kan vinna är John Deeres 8RX-serie som är den första fabrikstillverkade ramstela traktorn med band i stället för hjul. Något som juryn tagit fasta på:

  ”Fabrikslevererade bandställ på sådana här traktorer öppnar möjligheten för en driftsäkrare konstruktion och lantbrukaren kan dra nytta av ett mer tydligt tillverkaransvar för traktorns samlade funktion. Tidigare finns midjestyrda traktorer med fyra bandställ och det har gått att eftermontera bandställ på vanliga traktorers axlar. Men de sistnämndas axlar är inte anpassade för detta hållfasthetsmässigt eller vad gäller placering.”

  Läs också: ATL testar 9520RX

  FOTO: Dairy Milk

  Men det är inte bara stora traktorer som kan vinna. Dairy Milks M6850 som kan mäta mjölkkornas celltal för varje juverdel är också en av kandidaterna:

  ”Identifieringen görs i realtid och kontinuerligt i mjölkflöde för varje djur och varje mjölkning. En djurspecifik dataanalys ger tydlig information om celltal över 200 000 hos enskild fjärdedel i hela besättningen. Mätmetoden som används mäter mjölkens elektriska egenskaper och celltalsmjölk kan sorteras bort direkt.”

  FOTO: Agricam

  Agricams app Bacticam som kan analysera bakterieplattor direkt på gården för att spåra akuta mastiter är en annan kandidat:

  ”Tack vare en separat rigg stabiliseras mobilkameran och bilderna i dagens prototyp kommer att ge underlag för framtida AI-analys. Svaret om bakterieart ger underlag till beslut om kon ska behandlas”, skriver juryn.

  Läs mer: Värmekamera upptäcker sjuka kor

  FOTO: Aquaclim

  Aquaclims vattenmadrass för kostallar är också en möjlig vinnare. Den minskar såväl risken för tryckskador som sänker värmestressen för korna, enligt juryn, och ”på köpet går det att ta vara på energin till att värma dricksvatten.”

  Vilka bidrag som vinner avslöjas i oktober.

  Samtliga nominerade finns här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen