Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 februari

  Biogas bra affär för danska bönder

  Fredericia.

  Biogas är den lönsammaste investeringen för danska lantbrukare.

  – Du kan betala tillbaka på mellan fem och åtta år, så det är en bra affär. I alla fall i jämförelse med lantbruk, säger mjölkbonden Kjartan Poulsen.

   – Vi är ekologiska producenter och är intresserade av att få ned vårt klimatavtryck, säger mjölkbonden Kjartan Poulsen.
  – Vi är ekologiska producenter och är intresserade av att få ned vårt klimatavtryck, säger mjölkbonden Kjartan Poulsen. FOTO: Danska Mjölkproducenter

  Kjartan Poulsen, som har 800 kor på Jylland, har tillsammans med två andra mjölkbönder och två minkproducenter byggt en biogasanläggning som nu varit igång ett halvår.

  – Vi är ekologiska producenter och är intresserade av att få ned vårt klimatavtryck, säger Kjartan Poulsen, som också är ordförande i föreningen Danske Mælkeproducenter.

  Förutom klimatnyttan gillar Kjartan Poulsen att näringsämnena i gödseln blir mer lättillgängliga och att den inte luktar så mycket. Men mest handlar det om ekonomi.

  Mer lönsamt än att bygga lagård

  – Och så är det lönsamheten. Om du får lov att bygga en ladugård – vilket är i stort sett omöjligt i dag – så kan du, om du är riktigt duktig, kanske betala tillbaka på 30 år. Med biogas talar vi om en återbetalningstid på mellan fem och åtta år. Det är långt mer lönsamt, säger han.

  Tack vare de danska stöden, och möjligheten att mata in på gasnätet, har dansk biogasproduktion femdubblats på tio år. Främst är det lantbrukare på egen hand eller i förening som har satsat.

  – De senaste åren har det skett en explosiv utveckling av biogasen här hemma. Det är stödet vi har haft till att producera gas till nätet som har dragit det, säger Frank Rosager, direktör på föreningen Biogasbranchen.

  Mer marknadsanpassat

  Ännu finns en stor potential för danska lantbrukare att öka produktionen. Bara 25 procent av husdjursgödseln tar vägen via biogasreaktorn på vägen ut till åkern.

  Enorma anläggningar kommer att tas i drift de kommande åren. Men det finns en osäkerhet kring hur stora de danska stöden kommer att bli framöver. Danmark är på väg att byta till ett mer marknadsanpassat stöd för dem som bygger nya anläggningar.

  – I Danmark har man politiskt sagt att den här succén kanske blev lite för stor, säger Frank Rosager.

  Svensk biogas utkonkurrerad av dansk

  I Sverige är upprördheten stor över att den svenska biogasen blir utkonkurrerad av den danska, som kan få stöd både i Danmark och i Sverige.

  – Jag känner till problemställningen. Men om man ser det som ett problem i Sverige så tycker jag att det är i Sverige man ska hantera det, säger Frank Rosager.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen