Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober

  Biodrivmedel skattebefrias ett år till

  Sverige har fått godkänt för ett års förlängning av skattebefrielsen av biodrivmedel.

  EU-kommissionen ger grönt ljus för att skattebefrielsen för rena och höginblandade biodrivmedel finns kvar under 2021. EU-kommissionen konstaterar att skatteundantaget är lämpligt för att öka produktionen och konsumtionen av biodrivmedel och att det bidrar till Sveriges och EU:s ansträngningar för att leva upp till Paris-avtalet. Stödet till grödbaserade biodrivmedel bör förbli begränsat, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

  Skattebefriat sedan 2002

  Flytande biodrivmedel har varit skattebefriade i Sverige sedan 2002. EU-kommissionens godkännanden, som krävs då skatteundantag räknas som statsstöd och därmed potentiellt konkurrenssnedvridande, har blivit kortare och kortare. Det senaste, som skulle gått ut vid årsskiftet, gällde från 2017. Den här gången bad regeringen bara om ett års förlängning. Att en längre period skulle godkännas ansågs inte realistiskt, på grund av de begränsningar som EU:s regelverk numera sätter kring användningen av grödor i biobränsle. Branschen har beklagat att villkoren inte är mer långsiktiga.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen